www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Boswachterspad de Bergse Bossen

26 juni 2020 Dick in Zuid-Holland

Het wordt steeds bekender. De gunstige uitwerking van een flinke wandeling voor je fysieke en geestelijke gezondheid. Doe je dat ook nog eens in een groene omgeving dan worden die voordelen nog eens extra versterkt. Zeker voor mensen in een stedelijke omgeving is de mogelijkheid om een wandeling in het groen kort bij huis te kunnen maken een weldaad voor de gezondheid. Met de komst van het boswachterspad Bergse Bossen is er voor iedereen in de omgeving Rottemeren een nieuwe leuke en afwisselende wandelroute ontwikkeld. Ben je niet bang voor een paar uur flink doorstappen door heuvels, bossen en weiden en langs sloot, rivier en plas kom dan naar de Rottemeren en wandel het boswachterspad Bergse Bossen.

Startpunt

Het startpunt is bij de parkeerplaats op de Mollenplaats in het Lage Bergse Bos. De route heeft een lengte van ongeveer 10 kilometer en gaat deels over verharde wegen, maar ook over gravelpaden en onverharde wegen. De route kun je downlaoden via:  https://www.staatsbosbeheer.nl/routes/rottemeren/boswachterspad-bergse-bossen

Water

De wandeling gaat langs het veenriviertje de Rotte. Naamgever van Rotterdam. Het is zomer en overal langs de oever zie je nu riet met grote pluimen, Lisdodden met hun kenmerkende bruine kolven en natuurlijk gele lis en hier en daar Egelskop. Dan opeens de geur van watermunt. Niet altijd goed te zien tussen al die weelderige oevervegetatie. Maar je neus verraad hem. Op het water veel  Meerkoeten en, soms door elkaar heen boeren-, huis- en oever- zwaluwen op jacht naar insecten.

Langs de hele route, overal bloeiende grassen en planten met daarboven zoemende insecten. Kijk! Daar staat een ordinaire smeerwortel. Niets bijzonders zou je zeggen. Je ziet ze hier overal. Maar voor insecten en met name voor langtongige hommels zijn het een belangrijke bron van nectar. Bovendien wordt de Smeerwortel ook nog eens als belangrijk geneeskrachtig kruid beschouwd. Een zalfje van smeerwortel zou helpen tegen zwellingen, verstuikingen, Hernia en zelfs botbreuken. Hij bloeit van april tot augustus met bloemen die van kleur variëren van wit tot diep paars.

Heuvels

De tocht voert je door het  Hoge Bergse Bos. Die is begin jaren 80 aangelegd op de heuvels van een voormalige puinstort. Hier is een gevarieerd landschap ontstaan van open weides met groepjes bomen en struiken waar konijnen en fazanten zich thuis voelen. Er is een bonte verscheidenheid aan konijnen, veelal nazaten van losgelaten knuffel konijnen van kinderen hier uit de omgeving. In de lucht zie je hier vaak torenvalken. Biddend hangen ze hier bijna stil in de lucht spiedend naar prooien.

Dan loop je door De Wiebertjes. Ooit als kunstwerk aangelegd. Nu een laaggelegen stukje moeras dat door de vrijwilligers van Natuur en Vogelwacht Rotta wordt bijgehouden. Met zeis en handzaag houden ze hier riet en boom in toom en hopen op terugkeer van orchis en ringslang. Nu al profiteren een groot aantal (riet)vogels van hun noeste arbeid. Je ziet en hoort de kleine Karekiet, Blauwborst, Rietgors en Rietzanger als je goed oplet.

Uitkijktoren

Vervolgens kom je op heuvel B bij de uitkijktoren. Tot 2014 lag er nog een bos op deze heuvel. Maar omdat de grondlaag tussen het puin en het maaiveld te dun was geworden, moest het bos gekapt worden om de leeflaag weer op veilige dikte te brengen. Een nieuw beplantingsplan met doorkijkjes en zichtlijnen moet er voor zorgen dat hier over een aantal jaren weer een nieuw bos zal verijzen. Onder je zie je de klimmuur en  een kampement van Outdoor Valley. Op een zomerse dag kan het hier een drukte van belang zijn met klimmers, kanoërs, survivallers en mountainbikers.

Moeras

De tocht gaat verder  langs het Hoekse moerasbosje. Een mooi, rustig en bijzonder nat natuurgebiedje. De populieren staan hier veelal met hun voeten onder water. Hierdoor zullen er bomen afsterven en zal er staand dood hout ontstaan.  Weer wat  later ontstaan er dan wat grotere natuurlijke open plekken als die bomen omvallen. De natuur profiteert daar volop van. Holenbroeders kunnen wonen in de dode bomen. Pioniers planten vestigen zich op de open plekken. Nu al komt er een grote verscheidenheid aan bos- en riet-vogels voor. Met regelmaat werd hier  de Wielewaal gehoord en gezien in de hoge toppen van de populieren.

Bos

Het laatste gedeelte van de route gaar door het Lage Bergse Bos. Misschien zie je wel een bonte of groene specht. Er zijn nu volop insecten, en spechten zijn daar dol op. Als er na de zomer bijna geen insecten meer zijn, is de specht in staat om over te gaan op een menu van noten en zaden.

Een gedeelte van de wandeling gaat hier door een perceel met allemaal wilgenbomen. Terwijl het prachtig weer is voel je dan soms opeens allemaal spetters.  Die regen wordt veroorzaakt door de larven van de wilgenschuimcicade. Die gebruikt het boomsap van de wilg als bescherming tegen uitdroging en tegen natuurlijke vijanden zoals vogels. Hij heeft naaldvormige monddeeltjes waarmee hij aan twijgen zuigt. Hij klopt het sap op tot een witte schuimachtige substantie. Er wordt vaak zoveel schuim geproduceerd dat veel vocht naar beneden druppelt. Cicaden heten daarom ook wel spuugbeestjes.

Meer wandelen

Hiermee zijn we aan het einde van het boswachterspad Bergse Bossen gekomen. Wilt u nog meer wandelen? Bekijk de andere boswachterspaden.

reageren

geef een reactie

  • Edith Bal Verbeek
    18 oktober 2020 om 14:51

    Als wandelaar ben ik blij dat ik niet het vaarwater zit van de racefietser. Hoe zit dit met deze fietsroute. Laatste dat ik wil, is vallen door racefiets groepen. Om maar te zwijgen over het vocabulair.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog