Slapende korhoenders en wilde apen

Meestal schrijf ik als boswachter zélf graag op ons blog over al dat moois dat de Nederlandse natuur te bieden heeft. Vanuit een diepgeworteld enthousiasme voor de natuur en een drift om al dat moois te delen! Dit keer bedachten we echter binnen onze groep bloggende Zuid-Hollandse boswachters om juist een recensie te schrijven over een natuurboek. Dit uiteraard in verband met de Boekenweek met thema ‘Natuur’. Goed, aan de slag dus…!
Collega boswachter Jeroen kaapte in de brainstorm die volgde meteen al mijn lievelingsboek weg: De Grutto van schrijver Albert Beintema. De grutto als prachtige koning van de bloemrijke weiden en verkozen tot nationale vogel en bovendien een confronterend symbool van de achteruit hollende kwaliteit van de natuur op het boerenland. Het is nu als gevolg daarvan 2 voor 12 voor de grutto. Fijn dat Jeroen dit boek recenseert (morgen online!), maar ik zal dus een andere keuze moeten maken. Best een opgave eigenlijk om een boekrecensie te schrijven… Oef, heb ik een schrijversblok?
Nog een ‘blok’!
In mijn drift om dingen goed aan te pakken bestel ik dan maar weer 2 prachtige natuurboeken voor mijn privécollectie én om te recenseren. De volgende dag al in huis! Meteen in begonnen. Maar ik blijf haken in het lezen. Mijn drift weet namelijk allang welk boek ik móet recenseren en ik kom met lezen geen bladzijde meer verder tot ik daarmee aan de slag ga. Help, ik heb nu ook een heuse ‘lezersblok’!
Wilde aap
Dus: vanuit de absolute noodzaak om uit mijn lezersblok te komen en vanuit de urgentie van het boek zelf, is mijn keuze voor dit boek bepaald: Wilde Apen. Iemand móest dit boek schrijven en Frank Berendse deed het. Frank durft het aan om een doembeeld neer te zetten over de status van de Nederlandse natuur. Hij gooit als een wilde aap nietsontziend de zogenaamde knuppel in het hoenderhok of eigenlijk misschien het ‘korhoenderhok’, want ook met die prachtige vogel gaat het niet goed. Voor de korhoen is het zelfs al 1 voor 12!
Wat nu?
Het gaat hélemaal níet goed met de natuur in Nederland, zo stelt hoogleraar omgevingswetenschappen Frank in zijn boek. Het is niet alleen enkele minuten voor 12 voor de grutto en het korhoen… maar ook voor de mens. Mens en natuur staan immers met elkaar in verbinding: “zonder de natuur gaat het niet”. En daar waar velen het misschien bij een stelling zouden laten, komt Frank ook met oplossingen, die ook nog eens concreet én praktisch haalbaar zouden zijn. Dat is wat we nodig hebben! Deze oplossingen zijn -of je het nou eens bent met zijn doembeeld of niet- goed voor ons allemaal: voor plant, dier, mens én dus ook voor grutto en korhoen. Zelfs als je -net als ik- niet van doembeelden houdt of je houdt niet van lezen, dan nóg is het een lezenswaardig boek. Want dan ga je gewoon meteen naar het laatste deel van het boek, naar het hoofdstuk met de oplossingen: ‘Wat nu?’.
Leesvoer
Tijdens de lancering van het boek kwam veel discussie los en Frank werd naar eigen zeggen ook door politieke partijen uitgenodigd om zijn boek toe te lichten. Nu echter lijkt het ‘hoenderhok’ alweer rustig. Zitten alle hoenders alweer in een slapende roes op stok? Ik hoop van niet. Zeker nu de gemeenteraadsverkiezingen eraan komen, hoop ik dat alle ‘hoenders’ straks in het stemhok alert zijn en als een stelletje wilde apen vanuit een diepgewortelde oerdrift een verantwoorde keuze maken. Het boek Wilde Apen is mijns inziens dus noodzakelijk leesvoer voor in het stemhok.
Uit je hok… eh… ‘blok’
Pfoeh, dat moest ik blijkbaar kwijt: geen leuke of vrolijke boekrecensie dus, maar wel een relevante. Iemand moet dat doen… Zo nu duik ik weer gauw in mijn mooie nieuwe natuurboek, want die ligt -door mijn lezersblok- nog bijna kakelvers opengeslagen op pagina 26. Ik kan weer met een gerust hart verder lezen over de prachtige natuur in Nederland. Zachtjes beland ik al lezende weer in een heerlijke roes… Hoezo wilde aap?
Deze blog is onderdeel van de Boekenweekspecial in het kader van de Boekenweek 10 t/m 18 maart met thema natuur. De boswachters van dit Boswachtersblog Zuid-Holland schrijven deze week elke dag een blog over hún favoriete natuurboek.
geef een reactie