www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Lentebode

16 maart 2015 staatsbosbeheerzuidholland in Zuid-Holland

door boswachter Mark Kras

Hoog in de boom bij ons kantoor zingt de zanglijster: “Kiss me, kiss me. Do it quick, do it quick.” Tenminste… als ik Engelse vogelaars mag geloven. Mij valt vooral de herhaling in het lied van de lijster op. In het duin zijn de heggenmussen te horen, die hun korte strofes zingen. Langzaam komt de natuur uit haar winterslaap. Niet dat we zo’n heftige winter hebben gehad, maar ik vind lentebodes mooi om naar uit te kijken.

De eerste zichtbare voorboden van de lente zijn voor mij de sneeuwklokjes die rond ons kantoor in Noordwijk door het bruine bladerdek breken en de bodem wit en groen kleuren. Maar de lente heeft zich dan al lang laten horen. De vrouwelijke bosuilen hebben met hun spookachtig krijsen het iconische ‘oe-hoe’ van de mannen beantwoordt en de vossen schreeuwden in de nacht.

Al wandelend zie ik dat de hazelaar vol hangt met snottebellen: mannelijke katjes. Hazelaars bestuiven zichzelf en uit hun knoppen piepen hele fijne rode tongetjes, vrouwelijke stempels. Klaar om het stuifmeel van de mannelijke katjes op te vangen. Een vangactie die uiteindelijk resulteert in hazelnoten. In het wild dragen hazelaars pas na tien jaar vrucht. Een bloeiende hazelaar staat er dus al een tijdje.

Over de duinenrij vliegt een groep grote zwarte vogels landinwaarts. In dit jaargetijde is de aalscholver op zijn mooist. Witte veertjes sieren zijn kop en een witte broedplek is op zijn dijen verschenen. Hoewel onze beheereenheid Hollands Duin heet, beheren we ook gebieden in de buurt van de Langeraarse plassen. Daar zitten de aalscholvers al een tijdje op hun nest. Voor hen begint de lente al in december.

Vlakbij de aalscholverkolonie is een oud essenhakhout bos. Enkele Staatsbosbeheervrijwilligers waren hier aan het werk. Een stokoude essenstobbe hing schuin over het water. Toen een van onze vrijwilligers zijn zaag in deze es wilde zetten, kwam er met veel rumoer een bruine vogel uit de stobbe gezet. Eenmaal los van de stobbe vloog de vogel in stilte weg; een bosuil. Snel in de stobbe kijken. In de holte van de oude es lagen vier hagelwitte eieren en een klein donzig bolletje. Even een foto en snel weg van deze plek.  Deze lentebode heeft nog heel wat rust nodig voor hij de gewaagde klim uit de holte kan maken.

Enkele weken later, toen we keken hoe het de uilen was vergaan, werd deze foto gemaakt. (foto Mark Kras)
Enkele weken later, toen we keken hoe het de uilen was vergaan, werd deze foto gemaakt. (foto Mark Kras)

 

Niet alleen boswachters komen bijzondere lentebodes tegen. Maar ook onze vrijwilligers hebben de kans op mooie natuurontmoetingen, terwijl zij zich voor de prachtige Zuid-Hollandse natuur inzetten. Heeft u ook belangstelling om zich in te zetten voor de natuur van Zuid-Holland? Dan kunt u zich aanmelden via hollandsduin@staatsbosbeheer.nl. We zijn altijd op zoek naar mensen die excursies willen geven, natuurwerkzaamheden willen verrichten of willen helpen met het tellen van planten en dieren.

In de aanloop naar de provinciale verkiezingen was er nog een manier om je in te zetten voor de natuur van Zuid-Holland. En wel door het ondertekenen van het Natuurmanifest. Hierin riepen we inwoners en organisaties, die vinden dat we zuinig moeten zijn op de prachtige natuur in Zuid-Holland, op om het manifest te ondersteunen. Met het manifest vragen we de lijsttrekkers van de Provinciale Staten Verkiezingen om zich hard te maken voor een soortenrijke provincie waar iedereen van kan genieten.

Voor meer informatie kijk op www.natuurmanifest.nl

reageren

geef een reactie

  • Dutch butterfly spring news | Dear Kitty. Some blog
    16 maart 2015 om 22:19

    […] Spring in the Netherlands: here. […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog