Blij met de regen
1 juli 2014
Van Boswachter Linda Groeneveld
Natuurlijk geniet ik met volle teugen van dit prachtige weer. Een excursie geven, het plaatsen van nieuwe banken of het maaien van paden, doen we het liefst met een zonnetje. Maar in jonge bossen, die net aangelegd zijn, is een goede regenbui een genot. Kom en kijk mee in het Bentwoud!
[youtube=http://youtu.be/W8HeWXcGY6M]
geef een reactie
Staatsbosbeheer Zuid-Holland
In het Bentwoud zijn een heleboel verschillende bomen geplant. Dienst Landelijk Gebied heeft hiervoor een plan gemaakt. Waarbij we uitgaan van een plan van Buiting. Een ecoloog die een nieuwe manier van planten heeft bedacht vanuit een meer ecologische gedachte en minder vanuit een bosbouwtechnische gedachte. In principe planten we inheemse soorten aan (wilgen zijn ook aangeplant), in kleine vakken door elkaar, op verschillende plantafstanden. Over de Esdoorn is veel discussie (inheems/uitheems). Zelf vind ik het een prachtige boom, zeker straks in de herfst zal die iets extra’s geven in het Bentwoud. Overigens is ook gebruik gemaakt van de Veldesdoorn, Spaanse aak. Wat mooi is , in de vakken met afstervende Essen, is dat de Esdoorn de gaten al aan het opvullen is. De grootte van de boom is bosplantsoen (2-3 jaar oud) en enkele veren. Ook zijn er een aantal oudere bomen geplant. Vaak zijn dat bomen die door o.a. de gebruikersgroep worden geplant. Dat mag ook wleens een boom zijn die wat bijzonderder is.
De essentaksterfte wordt veroorzaakt door een schimmel. Op internet en in de vakbladen is hier veel over te vinden.
Harry Muilman
Waarom acer? Later zag ik ook nog coryllus. Waarom geen bosplantsoen gebruikt? Hoe komt het dat de toppen van de fraxinus kapot gaan. salix hoort hier ook van nature?
bobklaas
Zo zie je maar weer: De een z’n regen is de ander z’n zegen!