www.boswachtersblog.nl/ Vlieland

Weer 30 langoren vanuit Rotterdam naar Vlieland

4 november 2024 Boswachter Anke Bruin-Kommerij in Vlieland
Jasja Dekker en zoon Ties plaatsen een konijn in z'n hol

Jasja Dekker en zoon Ties zetten een konijn uit.

Afgelopen zaterdag werden er wederom 30 konijnen vanaf de Maasvlakte naar Vlieland gebracht en losgelaten.
Konijnendeskundige Jasja Dekker kwam met zijn zoon Ties de konijnen brengen.
Ze zijn op ongeveer dezelfde locatie als de vorige keren uitgezet. Van te voren zijn er al holen gemaakt, zodat elk konijn een eigen hol heeft om tot rust te komen.
Op 7 januari en op 18 november vorig jaar zijn er al 45 uitgezet.

Hoe werkt het?  

Konijnendeskundige Jasja Dekker en fretteur Michael Moerman waren ook nu weer aanwezig tijdens het hele proces van vangen. Jasja en zoon Ties (bijna 10 jaar) kwamen de konijnen brengen. Het moment van vangen is stressvol, maar kan niet anders. Een fret wordt in een hol losgelaten, het konijn vlucht er uit en wordt in een netje opgevangen en vlug in een kooitje gestopt met hooi en een wortel. Alles draait om het welzijn van de konijnen. Hoe minder stress, hoe beter.  Zaterdagmiddag 2 november arriveerden ze met de middagboot om vervolgens snel naar hun nieuwe woongebied, de Vlielandse duinen gebracht te worden. 

Waarom doen we dit? 

De duinen verruigen en vergrassen. In vitale duinen horen duinkonijnen thuis. Ze zijn een sleutelsoort, dat wil zeggen dat ze een belangrijke rol spelen in het behoud van vitale duinen. Konijnen graven holen, daarmee komt zand bloot te liggen en kan de wind er weer grip op krijgen en voor verstuiving zorgen. Ze houden de vegetatie kort en geven echte duinplanten weer een kans, zoals bijvoorbeeld het duinviooltje (die eten ze niet trouwens). Het duinviooltje is de waardplant van de zeldzame duinparelmoervlinder. Deze vlinder zet haar eitjes het liefst af op duinviooltjes. 

Het kale zand is ideaal voor de zandhagedis. Deze reptielen hebben zonlicht nodig om op te warmen en actief te worden. Verlaten konijnenholen geven de tapuit en de bergeend ruimte om te broeden.  

Kortom duinkonijnen zijn belangrijk. We weten dat de vorige sessies succesvol zijn geweest na een paar maanden zagen we ook jonge konijnen. Ze doen dus waar ze goed in zijn; holen graven, duinvalleien kort houden en voortplanten. Dit project vloeit voort uit Natura 2000 als beheermaatregel. Dit hele project wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Fryslân. 

Fokken als konijnen; Hoe doen ze ‘het’? 

De eisprong van het vrouwtje wordt door de paring in gang gezet, bijna alle paringen resulteren in een zwangerschap, maar ongeveer 60% daarvan stopt voortijdig. Embryo’s kunnen opgelost worden en door de baarmoederwand weer volledig opgenomen. Dit gebeurt waarschijnlijk door te weinig eiwit in het dieet. De meeste (wilde) konijnen worden geboren tussen maart en augustus, als de jonge planten veel eiwit bevatten. De draagtijd van is 28–31 dagen, per jaar kan een vrouwtje drie tot zeven nesten krijgen. De jongen worden geboren in een aparte ondergrondse nestkamer, bedekt met gras, mos en vacht uit de buik van de moeder. Jongen zijn bij de geboorte kaal en blind, en wegen 30 tot 35 gram. Na tien dagen gaan de ogen open. Ze worden ongeveer een maand lang gezoogd. De moeder bezoekt de jongen slechts vijf minuten per dag om ze te zogen. Het mannetje beschermt jonge konijnen tegen andere konijnen, die zich soms agressief kunnen gedragen tegenover vreemde jongen. 

De ene grazer is de andere niet 

Runderen, paarden, pony’s, geiten, schapen en konijnen. Ze grazen allemaal, maar wel allemaal verschillend. Het ene dier kan een hoge of ruige begroeiing aan, andere grazers hebben juist een verfijnd voedings- en graaspatroon. Dat zit zo:  

Dier  Kenmerken qua grazen 
Schotse hooglander   Robuust ras met een rustig karakter. Eet ruigte en lange grassen. Heeft alleen onder tanden. Draait zijn tong om het gras en snijdt het met zijn ondertanden af.   
Paard/pony   Eten net iets minder lang en taai gras. Doordat ze boven- en ondertanden hebben kunnen ze vegetatie korter grazen dan een rund.   
Nederlandse landgeit   Kunnen in korte tijd veel struiken opeten. Ook boompjes Amerikaanse Vogelkers. Ze eten vegetatie zeer kort en egaal af. Goed tijdelijk inzetbaar.   
Soay schaap   Grazen ook op duinhellingen. Ze hebben boven kiezen en onder snijtandjes. Graast zoals een tondeuse.  
Duinkonijn   Houdt van kort gras en zorgt zelf ook dat het gras kort blijft. Door het graven van holen blijft het duin open en kan verstuiving weer op gang komen. In verlaten konijnenholen kunnen tapuiten gaan broeden.  

 

reageren

geef een reactie

  • Ruud
    4 november 2024 om 19:03

    Goed bezig met het uitzetten.
    Vroeger na wo II liepen er ook witte, zwarte en bruine konijnen in de duinen. Losgelaten door de bewoners omdat de Duitsers in WO II de tamme konijnen wilde hebben voor hun maaltijd. Deze losgelaten konijnen werden wild en deden waar ze goed in zijn. Ik vraag me af of er nog afstammelingen in het wild loslopen. Eind jaren tachtig nog wel gezien.

  • Ria
    4 november 2024 om 09:36

    Wat een blij makend bericht, met name de zorgvuldige behandeling van de konijnen en de zorg die wordt besteed aan hun toekomstige woning, GEWELDIG!!! Een hartelijke groet.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog