Hoera! Schotse jongens komen de Vlielander natuur helpen
Eindelijk is het zover. Vandaag arriveerden er 15 Schotse hooglanders op Vlieland. Het gaat hier om jonge ossen (gecastreerde stieren). In de nieuwsbrief die huis aan huis verspreid is eerder dit jaar maakten we al melding hiervan.
Hoe zat het ook al weer?
Van de oorspronkelijke kudde van 20 hooglanders zijn er nu nog 3 over. We hebben ruim 25 jaar kunnen zien dat de rustige beesten heel goed werk doen in de 250 ha. duin. De duinen vergrassen en verruigen, de echte duinplanten worden overwoekerd en uiteindelijk verbost het. Twee procent van Nederland is duingebied en daar moeten we zuinig op zijn. Open duinen moeten open duinen blijven is het motto. Daar helpen de Schotse hooglanders, samen met de Soay schapen, goed bij. Ze vreten kilo’s gras, ze drukken bomen om, want als ze jeuk hebben tijdens het verharen schuren ze zich aan bomen. En als ze jeuk op hun kop hebben, maaien ze door de ruigte met hun kop en maken open plekken.
De gevolgen van juiste begrazing
Op deze manier blijven er echte duinplanten groeien, omdat ze niet overwoekerd worden en zo krijgen en houden we gezonde duinen. Duinviooltjes zijn daar een mooi voorbeeld van. Het duinviooltje is de waardplant van de duinparelmoervlinder, deze zet dus haar eitjes af op deze plant. Geen duinviooltjes? Dan ook geen duinparelmoervlinders. Het is één van de vele voorbeelden van de positieve gevolgen van begrazing. Als er weer open plekken ontstaan, kan ook het duinkonijn daar van profiteren. Konijnen houden niet van dikke graspakketten en ruigte.
Er zijn plekken in het begrazingsgebied, waar duidelijk te zien is, dat er konijnen zitten. (konijnenholen en keutels). En nee, de Schotse hooglanders trappen de holen niet dicht. Ze grazen in de valleien en maken hun eigen sluippaadjes door het gebied. Konijnen graven holen op duinhellingen en hebben meerdere in- en uitgangen. Wil je meer lezen over de verschillen tussen de diverse grazers lees dan de nieuwsbrief.
Wat vindt onze veearts er van?
Twee maal per jaar komt veearts Margret Terpstra vanaf de wal naar Vlieland om het vee te bekijken en eventueel de hoeven te bekappen, bloed af te nemen, of wat er maar nodig is. Margret is altijd zeer enthousiast over de conditie en het welzijn van het vee. Dat zijn fijne complimenten natuurlijk. Het is niet voor niks, dat alle Schotse hooglanders boven gemiddeld oud worden op Vlieland.
Omdat de kudde wel erg klein is geworden en we niet meer het gewenste resultaat zien, zijn er 15 Schotse hooglanders bijgeplaatst. Het zijn jonge ossen van 1 a 2 jaar oud. Deze kunnen dus de komende jaren weer goed werk verrichten in het duin. De oudere runderen die er lopen kunnen de jonge dieren wegwijs maken in het gebied. Op deze manier zorgen we dat het beheer van ons bijzondere duingebied weer voor lange tijd gewaarborgd is.
De Nederlandse landgeiten, Soay schapen en Schotse hooglanders zijn tegen weer en wind bestand. Ze willen niet geaaid worden en we verzoeken iedereen om ze niet te voeren met brood en dergelijke. Daar waar brood zit, kan immers geen gras meer bij en zo blijven het echte natuurlijke grazers.
Mocht je nog vragen hebben over de uitbreiding van de kudde dan weet je ons te vinden.
tel 0562 – 45 1304
Of op werkdagen een bakje, rond 10 uur op de Dennenlaan 4. Meestal is er dan wel iemand.
geef een reactie
Tiny van der Knaap
Ik smul altijd van de blogs van Vlie, bedankt Anke
Dick van Toorn
Van de oude kudde heb ik prachtige foto’s gemaakt, vooral die ene met “scheefstaand stuur” doet het goed bij mijn natuurlezingen. Trouwens de Soya’s
zijn ook erg fotogeniek en grappig, Gelukkig lopen er bij ons in de Betuwe ook. Enne… mijn vrouw is Vlielandse, dus we hebben een enorme band met het eiland.
Tiny van der Knaap
Ik smul altijd van de blogs van Vlie, bedankt Anke
Julia
Wat leuk! Gefeliciteerd met de jonge knullen. Dat ze zich maar snel thuis mogen voelen op het mooie eiland.
Groetjes vanuit Limburg!
Ria Mathijssen
Hallo mensen,
Altijd weer ben ik blij verrast met een bericht van Vlieland.
Begin september van het vorige jaar was ik weer een aantal dagen op “mijn eiland”.
Voel mij ook weemoedig, ik mis het ook. Soms kan ik via de webcam toch ff kijken naar Vlieland op dat moment. Het is verschrikkelijk behelpen, maar toch……..
Een hartelijke groet Ria.
Marja & Pim
Wat fijn, weer wat mooie helpende dieren in de duinen op Vlieland! Dit voorjaar komen we ze graag bekijken.