Over Vallei van Malgum, Bol van Dooie en Vianigh.
Onlangs was er een leuk online gesprek gaande op Facebook over waar nou precies het Witte Lid is.
Naar aanleiding daarvan dacht ik dat het misschien wel leuk is om een aantal typische plaats duidingen hier op Vlieland te verklaren. Het is een serie geworden en in dit vijfde blog vertel ik over Vallei van Malgum, Bol van Dooie en Vianigh.
Vallei van Malgum en Dodemansbol (Bol van Dooie) hebben met elkaar te maken
Een schip uit Malaga strandde in de 18e eeuw ter hoogte van de vallei die nu de naam Malgum draagt. Vallei van Malgum ligt ten noorden van het Posthuys. Malgum is dus een verbastering van Malaga. De naam van het gestrande schip is vooralsnog niet bekend. Onder de bemanning heerste een besmettelijke ziekte, daarom mochten deze schipbreukelingen niet het dorp in, maar moesten daar blijven. De overledenen werden daar ook ter plekke begraven. Toen de Postweg werd aangelegd kwamen er menselijke botten tevoorschijn en deze werden herbegraven op de kleine begraafplek, waar nu het herdenkingsbord staat. Zo werd het daar op z’n Vlielands Bol van Dooie genoemd, of Dodemansbol.
Vallei van Vianigh en Pad van Vianigh
Vroeger heette Pad van 20 Pad van Vianigh, de duinvallei ten westen hiervan werd vallei van Vianigh genoemd. Op een kaart uit 1795 (te zien in museum Trompshuys) is de plaatsaanduiding Vianigh te zien (vallei en pad). Tegenwoordig wordt ook de naam Vianen gebruikt op die locaties, maar volgens de schrijvers van ‘van Hors tot Horn’ klopt dat niet. Bij de bouw van de strekdammen zouden er Sliedrechter dijkwerkers hier te werk zijn gesteld, om strekdammen aan te leggen. Zij zouden op die locatie een onderkomen hebben gehad wat ze Vianen noemden. Maar de strekdammen werden vanaf 1854 aangelegd. De kaart in Trompshuys is van 1795 dus de naam Vianen klopt niet. De auteurs van ‘van Hors tot Horn’ Huibert van Eck en Ton Pronker vermoeden dat de naam Vianigh afkomstig is van een Vlielander met die naam.
Vind je het leuk om dit te lezen? Abonneer je dan op dit blog, want er komen nog meer naamsverklaringen in deze serie. Ook voor overige nieuwtjes uit de Vlielander natuur trouwens.
geef een reactie
Olga Hoving
Prachtige wetenswaardigheden
Heiny
Zo leuk om dit allemaal te lezen. Als vaste bezoeker heb ik het me vaak afgevraagd waar deze bijzondere namen vandaan komen. En het is een fijne voorbereiding op mijn vakantie 😃
H. Klomp
Wat een bijzonder leuk initiatief om deze verhalen op te tekenen. In mijn kindertijd (een jaar of 60 geleden) kwamen we regelmatig bij mijn oudoom Jan (vuurtorenwachter) en Hitje Roos op visite. Voor mij herleven oude tijden.
hella zaborszky-jansma
hier rust het stof uit vroeger dagen
verborgen in deez houten kist
wil eerbied voor deez rustplaats dragen
daar zulks plicht en menselijk is