Duin moet duin blijven; Collega Amanda Lijnema druk bezig op Vlieland.
Maar 2% van heel Nederland is duingebied. Nu is Vlieland 1 mooie grote 'zandhoop', maar we kunnen allemaal zien dat heel veel duinlandschap aan het verruigen is. Struiken, bossen en dikke pakketten gras en andere planten zorgen er voor, dat het een beetje saai wordt op deze manier. Onze geiten, Schotse hooglanders en Soay schapen doen uitstekend hun werk. Momenteel zijn er van Oost naar West ook weer veel paarden in de winterbegrazing maar zelf zijn we nu ook behoorlijk aan de slag.
Duin moet duin blijven.
Onze oud collega’s weten nog goed, dat ze nog niet eens zo lang geleden dennentakken in kale duinvalleien moesten leggen, om het stuivende zand wat vast te houden. Dezelfde collega’s moesten een aantal jaren later diezelfde duinvalleien weer vrij maken, zodat het zand weer kon stuiven bij harde wind. Het zand viel dan op de dikke graspakketten en de echte duinplanten konden dan weer gaan groeien. Door een aantal oorzaken, zoals stikstof wat met regen naar beneden komt, groeien de grassen en struiken hartstikke goed. En op die manier verruigt het duin dus.
Minder duinkonijnen betekent meer verruiging.
De konijnenstand liep terug (oorzaak o.a. myxomatose en het virus VHS), dus minder graafwerk door de konijnen en dat heeft ook weer tot gevolg dat de duinen verruigen. Konijnen houden van korte duinvalleien en niet van die dikke graspakketten. Bergeenden en tapuiten broeden graag in verlate konijnenholen, dus ook dat had weer gevolg voor de aantallen tapuiten en bergeenden. Ja, ja, in de natuur hangt alles samen en van elkaar af.
Variatie in het landschap.
Dat is wat we graag zien. Wij niet alleen, onze Gasten komen hier vooral voor de natuur en als alles dan een beetje hetzelfde is, ben je vlug klaar met genieten. Hoe meer variatie hoe leuker en ook beter voor de natuur. Dus momenteel is onze collega Amanda Lijnema druk bezig met de tractor en de klepel-opraapcombinatie om een aantal duinvalleien kaal te maken. Eerst zo kort mogelijk maaien en dan de zwarte laag grond eraf, zodat het echt een kale zandvallei wordt. Het maaisel en grond wordt afgevoerd naar werkpaden. Het zijn geen rechte vlakken, de voet van de duinen eromheen wordt gevolgd. Echte duinplanten komen dan weer terug en wie weet gaat er weer zand verstuiven. Een konijn kan er dan zijn plek ook weer vinden.
Mierenhopen worden gespaard.
Op het hele eiland zijn mierenhopen te vinden, ook in de valleien die nu gemaaid worden. Deze plekken worden met rood/witte stokken gemarkeerd en daar maait Amanda dan keurig om heen natuurlijk. Onlangs hebben onze collega’s in Schoorl trouwens een proef gedaan om mierenhopen te verhuizen en die proef is uitstekend gelukt.
geef een reactie
Harrie
Waarom is het belangrijk om de mierenhopen te sparen. zijn daarn iet genoeg van her en der op het eiland…?
Boswachter Anke Bruin-Kommerij
Dag Harrie,
Mieren hebben hun functie in het hele natuursysteem en het zou ongewenst zijn, als we er een klepelmaaier overheen laten gaan.
Bovendien is het zo, dat we de flora en fauna wet na moeten leven. Collega Carl Zuhorn (boswachter ecologie) gaat altijd eerst een gebied controleren op bijzondere planten en beestjes, voordat we er aan het werk gaan.
Groetjes,
Anke