www.boswachtersblog.nl/ Vlieland

Vobula voor de laatste keer aan de slag op Vlieland.

14 augustus 2017 Boswachter Anke Bruin-Kommerij in Vlieland
Voor het laatst Vobula kamp op Vlieland

De deelnemers van Vobula op Vlieland. De laatste keer.

Daar staan ze! De deelnemers van het laatste Vobula kamp op Vlieland. Een groep van 12 vrouwen en mannen en 1 meisje, die deze week hard aan het werk zijn in de natuur van Vlieland. Hier wordt historie geschreven, want het is echt de laatste keer dat deze groep vrijwilligers van Vobula gratis kamperen op natuurkampeerterrein de Lange Paal in ruil voor klussen. Onze collega's Amanda Lijnema en onze (afgestudeerde!) leerling bos - en natuurbeheer Sietze Dijkstra begeleiden deze week de groep.

Een aantal deelnemers doen al heel lang mee aan deze werkweek op Vlieland. In de ochtend uren samen hard aan het werk en ’s middags gaat een ieder zijn of haar gang op Vlieland. Vroeger heette het Landgoedkampen van de ANWB, toe werd het Vrijbuitenkampen en nu dus Vobula. Kijk HIER maar eens, om meer te lezen over Vobula.

Wat doen ze, die mensen van Vobula?

Deze week is de groep aan het werk in het begrazingsgebied. In het gebied zijn al die jaren stukjes natuur niet toegankelijk geweest voor de Schotse hooglanders en Soayschapen. Er staat namelijk een raster omheen van palen en prikkeldraad. Op die manier kun je na jaren natuurlijk goed zien wat er zou zijn gebeurd, als we het vee niet in het gebied hadden laten grazen. Sommige plotjes (zo heten de afgerasterde stukjes) staan vol met struiken, bomen en hoog gras. De rasters moeten nodig vervangen worden en daar zijn de mensen van Vobula nu mee bezig.

Leonie Zonneveld en haar partner Henk Boon hebben de leiding over de groep. De oudste deelnemer is geboren in 1947 en de jongste in 2009 en samen wordt er dus hard gewerkt en een hoop lol gemaakt. Donderdagmiddag neemt onze collega Pieter Schaper de groep mee naar Kroon’s polders voor een excursie. En komende zaterdag gaat een ieder weer naar huis.

De laatste keer!

Dit is dus de laatste keer, dat het kamp naar Vlieland komt. De laatste jaren kunnen we vaststellen, dat er steeds minder mensen belangstelling hebben voor deze werkweken op Vlieland. Dat is natuurlijk jammer; men noemt het dat er ‘geen verjonging’ in de deelnemerslijst plaats vindt.

Met enige weemoed zullen we dan ook aan het eind van de week afscheid van elkaar nemen. Het was altijd leuk, intensief en gezellig. Er is in al die jaren een enorme bult werk verzet op Vlieland. Denk bijvoorbeeld aan de plaggenwal bij Kooisplek! Maar ook berken zagen in duinvalleien en dennen laten verdwijnen, zodat er weer duin in zicht kwam. Het was veel wat jullie deden lieve Vobula-ers. Dus dank, grote dank en wie weet tot ziens op Vlie?

 

reageren

geef een reactie

  • Henk van Triest
    21 augustus 2017 om 11:49

    Het was een gezellige (werk)week op het prachtige en rustige Vlieland.
    Het is echt jammer dat deze (werk)week volgend jaar – op Vlie – geen vervolg kan krijgen.
    Het lijkt mij goed dat Vobula en Staatsbosbeheer dit toch nog eens gaan bekijken.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog