Nu te zien; blauwe duinen op Vlieland.
Echt waar; sommige duinpannen en hellingen zijn nu blauw…. van de driekleurige bloeiende duinviooltjes.
Collega Pieter Schaper maakte de foto’s. Nog nooit eerder hebben we zo veel bloeiende duinviooltjes bij elkaar gezien.
Hoe kan dat?
Door overstuiving van het noordzeezand over de duinvalleien ontstaat deze explosieve groei.
De Tapuit, een vogeltje, die gebruik maakt van verlaten konijnenholen om te nestelen, is hier blij mee, want in de duinviooltjes zitten de rupsen van diverse soorten dag- en nachtactieve vlinders oa kleine parelmoervlinder en dat is voedsel voor de Tapuit.
De aanwezige duinkonijnen houden de valleien kort, gunstig voor de duinviooltjes, en de konijnen lusten geen duinviooltjes.
Het Driekleurig duinviooltje – Je ziet het aan het plantje niet af, maar duinviooltjes wortelen tot een meter diep in de grond. Bij droogte en hitte kunnen ze zo nog aan water komen. Ze kunnen ook goed tegen vorst. Duinviooltjes bloeien vaak twee keer, in voor- en najaar. De bloemen zijn in de herfst vaak wat kleiner.
En dat is, wat ik dan weer zo leuk vind aan de natuur; Duinkonijnen, driekleurige duinviooltjes, Tapuiten en diverse soorten vlinders…. die hebben iets met elkaar.
[slideshow]
geef een reactie
harry
De vele viooltjes waren mij ook al opgevallen. Zo mooi. Als dat komt door het stuiven, ga ik misschien wel twijfelen.
Good Dutch flower news | Dear Kitty. Some blog
[…] blog of Anke Bruin, warden on Vlieland island in the Netherlands, reports that more dune pansies than ever are flowering on the dunes of the island this year. This is […]