www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Over de Veluwe

Het op één na grootste natuurgebied van Nederland met bos, heide, zandvlakten, landgoederen en spectaculaire uitzichten. Staatsbosbeheer beschermt de natuur in deze prachtige bossen, heidevelden, de zandvlakten van het Kootwijkerzand met Radio Kootwijk als icoon, maar ook  de natuur bij het water van de randmeren, Rijn en IJssel. Je kunt er prachtig fietsen, wandelen en paardrijden. Bovendien is de Veluwe ook dé plek om edelherten, wilde zwijnen, reeën, damherten en  moeflons te zien. Met wildschermen en tal van excursies biedt Staatsbosbeheer de bezoeker de kans op een fascinerende ontmoeting met een wild dier.

Meer informatie? Op de website van Staatsbosbeheer vind je meer over het natuurgebied en de recreatiemogelijkheden in de Veluwe.

Noord Veluwe

Het Speulder- en Sprielderbos – Eeuwenoud bos van de dansende bomen
Boswachterij Speulder- en Sprielderbos staat bekend als één van de mooiste en oudste bossen van ons land. Dit bos kenmerkt zich door mysterieuze kromme beukenbomen die soms in elkaar zijn gegroeid, geheimzinnige wandelpaden, hoge en dikke sparrenbomen en een groot dierenrijk met oa. edelhert, das, boommarter, wilde zwijn, (roof)vogels en de bosuil.

Het Nunspeter- en Vierhouterbos – De Veluwe in het Klein
Boswachterij Nunspeter- en Vierhouterbos biedt alles waar de Veluwe om bekend staat. Het Zandenbos is een zogenaamde Stuifzandbebossing, met steile stuifzandheuvels en vennen. De toeristische rondweg brengt je langs de picknickvelden. De Noorderheide is een voormalig landgoed met een prachtig parkachtig heidelandschap met doorkijkjes en kunstmatige vennen, vijvers, gemetselde beeklopen en een systeem van overloopjes. Het Vierhouterbos is een zogenaamd malebos. Dat betekende dat alleen een maalman recht had om een bepaald stuk grond te gebruiken. Hij mocht bijvoorbeeld hout oogsten uit het bos. Daarbij werden de beste stammen geselecteerd, waarna de dunne, kromme bomen bleven staan. Hieraan dankt het Vierhouterbos zijn bijzondere vorm.

Het Zwolse bos –  Een bos voor iedereen!
Boswachterij het Zwolse bos dankt haar naam aan de waterwinning voor de stad Zwolle. Vanaf 1892 tot 1960 werd het Veluwse drinkwater naar Zwolle gepompt. De  huidige parkeerplaats ’Pompstation’ ligt op de plek waar het vroegere pompstation moet hebben gestaan. Het huidige bos is nu ruim 100 jaar oud en bestaat vooral uit ruisende naaldbossen, grote douglas-sparren, lanen, vennen, en een prachtig groot glooiend heideveld met een top van wel 40 meter hoog (de Tonnenberg). Het Zwolse bos heeft een grote aantrekkingskracht op hondenbezitters, want een belangrijk deel van dit 500 hectare grote natuurgebied is hondenlosloopgebied. Je hond mag hier lekker los, zolang hij maar op de paden blijft en goed luistert.

Zuid Veluwe

In het gebied Midden Veluwe liggen de bossen van Kootwijk, Ugchelen en Hoenderloo. Daarnaast vind je er het Kootwijkerzand en de Hoogbuurloseweg heide. Cultuurhistorische parels in het gebied zijn Hoog Buurlo en Radio Kootwijk. Bovenstaande gebieden vormen samen een aaneengesloten gebied van 10.000 hectare. Daarmee is het een van de grootste, aaneengesloten stukken vrije natuur van Nederland.

Kootwijk is de plek waar Staatsbosbeheer in 1899 is opgericht. De woeste zandgronden op de Veluwe moesten bedwongen worden en er was hout nodig voor de mijnbouw. De uitgestrekte grove dennen bossen zijn hier het resultaat van. De bossen van Ugchelen Hoenderloo hebben een natuurlijk karakter. In de loop der jaren hebben de aangeplante dennenbossen plaatsgemaakt voor een natuurlijk gevarieerd en licht bos.

In het hart van de Veluwe maken de bomen van Nederlands grootste bosgebied opeens plaats voor een groot open gebied van heidevelden en zandverstuivingen: het Kootwijkerzand. Met een oppervlakte van 700 hectare is het Kootwijkerzand de grootste actieve zandverstuiving van West-Europa. In het midden bevindt zich het monumentale zendstation Radio Kootwijk.

Hoog Buurlo is een eeuwenoude bos- en bewoningskern in het hart van de Veluwe. Het gehucht bestaat uit twee schaapskooien en twee woonhuizen, een kudde Veluwse heideschapen, statige beukenlanen, eiken- en beukenbossen, akkers omgeven door wildwallen en grenzend aan de uitgestrekte Hoog Buurlose heide. De schaapskooi dient als nachtverblijf voor de schaapskudde.

Rand van de Veluwe

De Veluwe-Rand behelst de gebieden op de flanken van de Veluwe. De natuur ligt op de overgangen naar het rivierengebied en de randmeren. Hierdoor zijn er altijd variaties van nat naar droog,  kalk arm kalk rijk, rijke grond arme grond, en andere overgangen. Dat geeft een ongekende mogelijkheden voor allerlei plantensoorten.  Er leven veel verschillende soorten dieren, er is altijd wel iets bijzonders te zien, horen en te beleven. Zo heb je in het noorden de weidevogelgebieden, vliegt de kwartelkoning langs het stroomdal bij de IJssel bijvoorbeeld in Cortenoever, en zoemt het Renkums Beekdal  van het leven en is het bovendien een poort voor het wild dat van de Veluwe naar het rivierengebied trekt.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog