Zomertijd: De klok tikt verder, ook voor de natuur

Komend weekend gaat de klok een uur vooruit! Hoe fijn is het dat we nu weer vaker buiten te vinden zijn, genietend van de frisse lucht en het groeiende zonnetje. Ondanks dat wij er van kunnen genieten betekent het verzetten van de klok ook iets voor de natuur.
Maar waarom eigenlijk die zomertijd? Je zou denken dat we die tijdsprongen wel achter ons hadden gelaten, maar ze blijven een stukje traditie. Oorspronkelijk werd de zomertijd ingevoerd om energie te besparen. Het idee was simpel: door de klok een uur vooruit te zetten, zou het langer licht blijven in de avond en zouden mensen minder verlichting nodig hebben. Hoewel de energiebesparing tegenwoordig minder groot is, wordt het nog steeds gezien als een voordeel. Maar, de zomertijd heeft ook heel wat voordelen voor de mens van nu.
Meer licht, meer levensvreugde
Het belangrijkste voordeel is, uiteraard, dat we meer daglicht hebben in de avond. Dat betekent dat we na een werkdag of schooldag langer buiten kunnen blijven, zonder dat het in de vroege avond al donker wordt. Dit geeft ons meer tijd voor buitenactiviteiten zoals wandelen, fietsen of sporten. En laten we eerlijk zijn, die extra zonnestralen doen wonderen voor onze stemming en energie. Het is een perfecte manier om de productiviteit en het welzijn een boost te geven.
Alert zijn
Maar niet alleen wij merken het effect van de zomertijd. Ook de natuur moet zich aanpassen, al gaat dat iets minder soepel. Wat mensen vaak vergeten, is dat dieren geen zomertijd kennen – ze leven puur volgens hun biologische klok. Dit zorgt voor bijzondere (en soms gevaarlijke) situaties, vooral voor dieren die wegen moeten oversteken, zoals reeën, herten en wilde zwijnen. Ze gebruiken smalle paadjes, de zogenaamde wildwissels, om zich veilig van A naar B te verplaatsen. En deze paadjes kruisen vaak onze drukke wegen.
Wat betekent dat voor ons? Nou, dat we komende weken extra alert moeten zijn. Waar het vorige week om zes of zeven uur ’s ochtends nog rustig was, zullen de wegen ineens voller zijn, en de kans op een onverwachte ontmoeting met een dier veel groter. Vooral de reeën zullen zich moeten aanpassen aan ons nieuwe ritme. Ze hebben geen idee van de zomertijd en dat maakt het voor hen lastig om de drukte op de weg in te schatten. Maar ook wij kunnen ons steentje bijdragen.
Wees je bewust!
Dus, hoe kunnen wij als bestuurders helpen om ongelukken te voorkomen? Het antwoord is simpel: wees bewust van je omgeving en dat er wilde dieren leven op de Veluwe! Wilde dieren kunnen overal zijn, vooral langs de rand van het bos of op minder verlichte wegen. Je weet nooit wanneer er ineens een dier voor je opduikt. En ze zijn vaak niet alleen; ze kunnen in groepen oversteken.
Borden die waarschuwen voor wild kunnen ons helpen om alert te blijven, maar dat betekent niet dat we minder voorzichtig moeten zijn. Pas je snelheid aan en hou rekening met het feit dat een dier in een fractie van een seconde op de weg kan komen. Het kan best zijn dat je niet eens tijd hebt om te stoppen. Die ene minuut later op je bestemming aankomen is absoluut de moeite waard als het een ongeluk voorkomt.
Wat te doen als je helaas een dier aangereden hebt?
Het is natuurlijk altijd vreselijk als je een dier aanrijdt. Maar wat moet je doen in zo’n situatie?
- Blijf rustig en bel direct de politie – Geen nood (0900 8844) of de noodlijn (112) als er spoedeisende hulp nodig is.
- Geef de locatie door, zodat de hulpdiensten snel ter plaatse kunnen komen.
- Wacht op de komst van de politie of faunabeheerder – raak niet in paniek en ga op een veilige plek staan.
Wat je beslist niet moet doen:
- Rijd niet door na een aanrijding, dat is strafbaar!
- Ga niet achter het dier aan, dat is werk voor de deskundige faunabeheerder.
- Neem het dier niet mee. Dit is niet alleen verboden, maar het is ook slecht voor de natuur.
Zomertijd, Natuur en Veiligheid: Hand in hand
De zomertijd is dus meer dan alleen een verzetting van de klok. Het heeft invloed op onze energie, onze stemming en zelfs op het gedrag van de natuur om ons heen. Terwijl we profiteren van langer daglicht, moeten we ons ook bewust zijn van de impact die het heeft op de dieren die onze wegen kruisen. Door alert te blijven en onze snelheid aan te passen, zorgen we niet alleen voor onze eigen veiligheid, maar ook voor die van de dieren.
geef een reactie