www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Publieksdag 5 jaar Binnenveldse Hooilanden

3 september 2024 Boswachter Silvia Blom in Veluwe

Het natuurgebied de Binnenveldse Hooilanden bestaat 5 jaar in zijn huidige vorm. Recent zijn daar aan de andere kant van De Grift nog de Achterbergse Hooilanden bijgekomen. Wat is er bereikt en wat staat ons nog te wachten? Tijd om hierbij stil te staan. De drie beheerders, Staatsbosbeheer, Coöperatie Binnenveldse Hooilanden en Mooi Binnenveld presenteren met trots hun natuurgebied van 280 hectare. Op zaterdag 7 september 2024 wordt daarom een publieksdag georganiseerd. De drie beheerders geven excursies op 3 locaties die per fiets en huifkar verbonden zijn. Aanvang van de excursies is van 11.30 tot 14.30 bij één van de drie locaties.

Sinds de oplevering van het gebied op 25 september 2021 heeft het zich geweldig ontwikkeld. In eerste instantie ging het om de ontwikkeling van blauwgraslanden, trilveen en faunarijk grasland, maar en dit leidde zoals verwacht ook naar een toename van het aantal broedende weidevogels. We zien al een zeer diverse vegetatie met onder andere de echte koekoeksbloem, moeraskartelblad, verschillende orchideeën, klokjesgentiaan, blauwe knoop en blauwe zegge en zoveel meer. De unieke kweldruk van Utrechtse Heuvelrug en Veluwe samen met de aanwezige veengrond staan garant voor deze bijzondere vegetatie.

Dit alles leidt weer tot een toename van insecten. De afwisseling tussen natte en droge gebieden en het grote aantal insecten trekken niet alleen veel foeragerende vogels aan, maar ook een stijgend aantal broedparen. In het oog springen de kieviten, grutto’s, tureluurs en wulpen. Ook zijn er diverse zeldzame doortrekkers waargenomen zoals de kemphanen en steltkluten. Het grote aantal vogels trekt weer predatoren aan zoals buizerds en kiekendieven, maar ook de zee- en visarend zijn gesignaleerd. In de afgelopen 5 jaar is er dus grote voortgang geboekt en heeft de natuur zich goed ontwikkeld, maar er zijn ook zorgen.

Tijdens de publieksdag op 7 september kunt u dit gebied zelf van dichtbij bekijken en de beheerders spreken. De beheerders hebben informatiepunten op drie locaties:
1. De Uitkijktoren aan de Werftweg (Staatsbosbeheer),
2. Knooppunt 13 aan de Veensteeg (Mooi Binnenveld) en
3. Fietsbrug over de Grift aan Het Koekoeksbloempad (Coöperatie Binnenveldse Hooilanden).

Vanuit deze locaties worden korte wandelexcursies georganiseerd. Transport tussen locaties wordt verzorgd door huifkarren die door tractoren worden getrokken. De publieksdag is dan ook prima geschikt voor kinderen.

De activiteiten worden georganiseerd in samenwerking met het Landgoed De Lieskamp. Hier is ook een mogelijkheid om koffie, thee, fris, alsook een snack te nuttigen. Toegang is vanaf het Harsloër Klompenpad, aan de achterzijde van de boerderij. Het landgoed is te betreden via bruggetjes vanaf zowel de Rijnsteeg als vanaf de Slagsteeg. Bij de horeca treft u ook een toiletgelegenheid.

Graag komen per fiets. Mocht u toch met de auto moeten komen, dan is er beperkt parkeergelegenheid bij De Lieskamp, langs de Slagsteeg of op de parkeerplaats van de WUR aan de Bornsesteeg (ca 20 minuten lopen). Bij slecht weer kijk op de website: mooibinnenveld.nl

 

Tekst: Mooi Binnenveld, Coöperatie Binnenveldse Hooilanden, Staatsbosbeheer

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog