www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Kootwijkerveen en de welkome corridor

11 juli 2024 Boswachter Jody Bennink in Veluwe

Afgelopen jaren is Staatsbosbeheer, samen met andere partijen, bezig geweest met de voorbereidingen en uitvoer voor herstelwerkzaamheden om de kwaliteit van enkele Veluwse vennen te verbeteren. Vanaf 15 juli komt daar een vervolg op bij het Kootwijkerveen. De werkzaamheden zullen duren tot begin 2025.

Bijzonder hoogveengebied en een welkome corridor

Het Kootwijkerveen is een bijzonder ven en hoogveengebied, nabij Nieuw Milligen, midden op de Veluwe. In het najaar van 2021 is in het oostelijke deel herstelwerk uitgevoerd om de natuurkwaliteit te behouden en waar mogelijk te herstellen. Medio juli 2024 worden de werkzaamheden voorgezet en wordt in fasen het westelijke deel van Kootwijkerveen en aanliggende natuurcorridor hersteld.

Collega Laurens Jansen heeft in eerdere blogs uitgebreid vertelt over de herstelwerkzaamheden om het ven en zijn hier terug te lezen:

De welkome corridor

Ten noordwesten van het ven wordt er een natuurcorridor hersteld. Dit gebied is aangewezen door de provincie Gelderland als een verbinding tussen het Kootwijkerveen en het Nieuw Milligse zand, waar ook de faunapassage over de N302 ‘Clemens Cornielje’ is gerealiseerd.

Het doel van de corridor is om de soorten die in de open terreinen leven met elkaar te verbinden. Denk aan de adder, zandloopkever, tal van vlinders, maar ook vogels als de veldleeuwerik en uitbreiding van het leefgebied van de nachtzwaluw. Door deze corridor hebben de genoemde soorten meer kans op een voortbestaan. Dit helpt bij het behoud van de biodiversiteit en ontstaat er een afwisselend landschap, waardoor het Natura 2000 natuurgebied vitaler en gezonder wordt. Het is een welkome terugkomst.

Toekomstige situatie Kootwijkerveen en corridor (links boven op de kaart) Beeld: Eelerwoude

Wat gaat er nu gebeuren

Er vinden een aantal ingrepen plaats. Zo worden er bomen gekapt, waaronder veel Amerikaanse eiken en lariks en op verschillende plaatsen de strooisellaag verwijderd. Daarnaast wordt er een sloot gedempt en worden wandelpaden verlegd.

Amerikaanse eiken
Er staan Amerikaanse eiken die veel vocht verdampen. Dat vocht is juist belangrijk om te behouden in het ven. Door het verwijderen van de bomen kan het vocht ondergronds het ven instromen. Daarentegen blijven soorten als jeneverbes en markante bomen staan. Deze hebben juist grote ecologische waarde.

Strooisellaag
Ook staat het verwijderen van de strooisellaag rondom het gebied op de planning. Dit houdt in dat Staatsbosbeheer de bovenlaag van de grond op verschillende plekken verwijdert, om daar juist weer vegetatie van heide terug te krijgen. Op die manier ontstaat er een mooie en functionele overgang van natte vennen naar het hoger gelegen paraboolduin die rondom het ven ligt.

Sloot
Kootwijkerveen is vroeger enkele tientallen jaren in gebruik geweest als weidegebied. In de jaren ’70 is dat weer hersteld, maar er zijn nog wel een sloot in het gebied te vinden. Bij het Kootwijkerveen zit een soort soepbord in de ondergrond en deze slootjes hebben als het ware een soort hap uit dit bord genomen, waardoor het water veel sneller uit het gebied wegloopt. Deze sloot wordt nu gedicht om deze waterverspilling tegen te gaan.

Heideplagsel
Als het einde in zicht is wordt er lokale heideplagsel uitgestrooid. Dit is voor de aanzet en ontwikkeling van nieuwe heide. Zo kunnen in de toekomst de zandhagedissen, vlinders en libellen hier hun weg vinden.

Recreatie en beleven
De herstelmaatregelen komen na verloop van tijd ook ten gunste van de bezoeker die van de natuur wil genieten. Het ven kan straks optimaal beleefd door de hogere gelegen wandelpaden en routes en door een uitzichtpunt wat al reeds is gerealiseerd. Vanwege de werkzaamheden zijn ruiter- en wandelroutes omgelegd. Zowel de ‘Kootwijk wandeling’ als de wandeling ‘Kootwijkerveen’ zijn aangepast en begaanbaar.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog