Tijdelijke broedseizoen afsluitingen van start en welkom in de kraamkamer!
Staatsbosbeheer geeft vanaf 15 maart broedvogels de rust en ruimte die ze nodig hebben op het Kootwijkerzand en de Stroesche heide. Vandaag gaan diverse maatregelen uit het recreatiezoneringsplan van de provincie Gelderland in. Het gaat onder andere om het instellen van vogelbroed- en rustgebieden op een deel van het Kootwijkerzand, en de afsluiting van paden op de Stroesche heide tijdens het broedseizoen. Op de Midden Veluwe is dat voor het eerst. De start van het broedseizoen is ook de start van de campagne
Kraamkamer van de natuur. Met een gezamenlijke actie vragen de boswachters van verschillende natuurorganisaties aandacht voor de start van het broedseizoen.
Vanaf 15 maart zijn de afsluitingen van de vogelbroed – en rustgebieden ingegaan. De natuur is in deze tijd een kraamkamer en daarom is recreatie tijdelijk niet toegestaan. In het veld zijn informatieborden, soms afzettingen met touw (zie foto), en slagbomen geplaatst om de begrenzing van de rustgebieden voor de vogels aan te geven. Klik hier voor de kaart van de broedseizoenafsluiting op het Kootwijkerzand.
Recreatiezoneringsplan
Het gaat niet goed met de Veluwse natuur. Daarom is provincie Gelderland op zoek gegaan naar een nieuwe, betere balans tussen de ruimte voor natuur en mens. In samenwerking met terreinbeheerders, bewoners, ondernemers en recreatieve gebruikers, en onderbouwd met ecologisch onderzoek, is een recreatiezoneringsplan opgesteld. Eén van die maatregelen is dus het inrichten van rustgebieden voor broedvogels op twee delen van het Kootwijkerzand en op de Stroesche heide van 15 maart tot 15 juli. Rustgebieden zorgen voor een betere bescherming van de broedende vogels. Vogels als boomleeuwerik, nachtzwaluw en tapuit broeden namelijk op de grond. Zij krijgen nu ruimte en rust om hun nest met jongen groot te brengen en tot broedsucces te komen. Deze rustgebied maatregel is voortaan elk jaar tijdens het broedseizoen van kracht. Zo werken we aan de betere balans. Ook in het bos komen maatregelen om rust te creëren voor de zwarte specht en de wespendief.
Start campagne kraamkamer van de natuur
De lente lonkt en daarmee is het broedeizoen weer van start! Er wordt vanaf maart tot en met juli weer heel wat gebroed, gezoogd, gepaard en gebaard. De lente is de tijd van het broedseizoen en staat in teken van nieuw leven. De natuur is in deze tijd weer extra kwetsbaar. Verstoring ligt namelijk op de loer!
De eerste vogels zijn al druk met het vinden van een partner of zijn al gestart met het bouwen van een mooi nest. Voordat je het weet zullen de dieren druk zijn met het broeden van eieren of het groot brengen van jongen. Optimale rust is dan een must.
Met een gezamenlijke actie vragen de boswachters van Goois Natuurreservaat, LandschappenNL, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer bezoekers om de natuur een handje te helpen door de regels in de natuurgebieden te respecteren, bijvoorbeeld door op de paden te blijven, de hond dichtbij aan de lijn te houden en afval mee naar huis te nemen.
Op kraamvisite
Als bezoeker blijf je gewoon welkom in de prachtige natuur en dus ook in het broedseizoen. Zie het als een kraamvisite. Wie op kraamvisite gaat, weet dat rust, hygiëne en een beetje afstand belangrijk zijn voor het kersvers gezin. De kraamkamers van Moeder Natuur vragen om exact hetzelfde.
In veel gebieden hangen daarom vanaf deze week weer posters, borden of spandoeken met de tekst ‘welkom in de kraamkamer van Moeder Natuur’. Wij willen hiermee bezoekers verwelkomen en tegelijkertijd wijzen op de kwetsbaarheid van de plek waar ze zijn.
“Het broedseizoen duurt van 15 maart tot 15 juli”.
Wil je de natuur bezoeken en een mooie wandeling maken? Kijk dan eens op deze kaart. Op deze kaart vind je mooie wandelroutes die toegankelijk zijn in het broedseizoen.
De boswachters van de Veluwe.
geef een reactie
Rob Wolfs
Het zou fijn zijn als Staatsbosbeheer op de Veluwe bij afsluitingen digitaal en breed communiceert met behulp van goed en begrijpelijk kaartmateriaal om welke paden of gebieden het precies gaat.
Sjoerd Nauta
Het blijft natuurlijk niet beperkt tot bovengenoemde natuurgebieden, maar in wezen voor alle gronden inclusief landbouw -en weidegebieden. Ook hier broeden alle soorten vogels en ook hier worden reekalveren jonge hazen enz. geboren die niet gebaat zijn bij loslopende honden en struiners die niet op de paden willen lopen. We geven toch zoveel om onze Natuur…..
Boswachter Jody Bennink
Beste Sjoerd,
Helemaal mee eens. Dit is inderdaad een mooie aanvulling op het blog! Dank!
j.bennink@staatsbosbeheer.nl
Beste Sjoerd,
Helemaal mee eens. Dit is inderdaad een mooie aanvulling op het blog! Dank!
Arjan Smaling
Prachtig initiatief 👌
In mijn opleiding tot Ecologisch Adviseur ben ik bezig het bestuderen van de Nachtzwaluw, Tapuit en Boomleeuwerik op het Caitwickerzand . Dit gebied valt o.a. onder het afgesloten deel waarover jullie schrijven. Is het mogelijk om hier aan jouw wat vragen over te stellen?
H.van de Meent
Ik geniet altijd van uw blog.
Ik heb een nieuw mail-adres, dat heb ik hier boven al ingevuld. Wilt u het oude verwijderen?
Boswachter Jody Bennink
Beste mevrouw/meneer, Bedankt voor uw compliment! Uw emailadres kan ik niet aanpassen. U kunt uzelf afmelden door onderaan in de mail op ‘afmelden’ te klikken. gr Jody
Kim
Goed initiatief!
Is er toevallig ook een kaart waarop te vinden is welke gebieden niet toegankelijk zijn?
Zo loopt het Marskramerpad ook door dat gebied. Is deze nog toegankelijk?