www.boswachtersblog.nl/ Utrecht

Van Boom tot Boswandeling IJsselsteinse bos

11 oktober 2024 Boswachter Tineke Harlaar in Utrecht

Er is een nieuwe wandelroute in het IJsselsteinse bos. Deze speciale Van boom tot boswandeling is uitgezet ter gelegenheid van het Jaar van het bos, die is uitgeroepen naar aanleiding van het 125 jaar bestaan van Staatsbosbeheer. Daarnaast doet Staatsbosbeheer allerlei andere activiteiten in het kader van het Jaar van het bos.

Route vol verhalen
Deze gevarieerde route voert je door jong en ouder bos, open landschap, water, een voedselbos in ontwikkeling en langs de relicten van een eendenkooi. Door de QR codes langs de route te scannen vind je verhalen over bomen, bos, bosbeheer en bosdieren en zijn er leuke opdrachten voor kinderen. Ook zijn er vlogs van de boswachter en is er een informatiepaneel over voormalige eendenkooien in het bos. De hond mag mee, maar let op de borden waar de hond aangelijnd moet zijn en waar hij los mag. 

QR code scannen
Wethouder Tas van de gemeente IJsselstein scant een QR code in het IJsselsteinse bos

De route start op de grote parkeerplaats aan de Noord IJsseldijk maar kan ook gelopen worden vanaf de tweede parkeerplaats. Na de wandeling kun je neerstrijken in pannenkoekenhuis De Roozenboom, schuin tegenover de grote parkeerplaats. Bekijk de route hier online. De route in het IJsselsteinse bos is op maandag 19 augustus 2024 om 15:00 officieel geopend door de wethouder en Staatsbosbeheer.

Via de QR codes leer je over het bos en kan je leuke opdrachten doen


Het IJsselsteinse bos, een groeiend en gevarieerd bos
Dit bos ten zuiden van Utrecht is een jong polderbos, met loofbomen zoals hoge populieren, eiken en essen. Besdragende struiken maken het gebied aantrekkelijk voor vogels; er komen hier meer dan 70 soorten voor. Het oudere gedeelte is in 1993 geplant. Rond 2016 is de oppervlakte van het bos verdubbeld. In het nieuwe deel vind je statige lanen van iep en linde, jonge bospercelen en grote vijver, afgewisseld met kruidenrijke graslanden. In 2024 zijn natuurvriendelijke oevers aangelegd bij sloten. Door deze grote variatie wordt het natuurgebied steeds geschikter voor veel verschillende soorten dieren, zoals hazen, buizerd, zangvogels, vlinders, libellen, salamanders en nog veel meer.

Behalve bomen is er meer moois te zien in het IJsselsteinse bos.


Verborgen geschiedenis: voormalige eendenkooien
In het oude deel van het bos liggen maar liefst twee restanten van eendenkooien. Op de plattegrond zijn de verlagingen en open natte plekken in het landschap nog zichtbaar, en in het bos kan je misschien de open plek in de boomkruin zien vanaf het pad. Deze twee eendenkooien zijn in de middeleeuwen gebruikt. Vroeger lag het westelijke deel van de provincie Utrecht vol met eendenkooien. Dat was een manier om aan eten te komen. Eenden werden in de vangpijpen gelokt en daar gevangen. Niet ver van het IJsselsteinse bos, in Broek en Blokland, is een echte eendenkooi opgeknapt. Ga terug in de tijd en leer alles over deze eendenkooi tijdens een excursie met een gids. Kijk hier voor meer informatie of om een excursie te boeken.

Locatie van de voormalige eendenkooien

Van boom tot boswandelingen door het hele land
Kan je er geen genoeg van krijgen? Probeer dan ook andere Van boom tot boswandelingen uit, deze zijn door het hele land uitgezet door Staatsbosbeheer.

 

Blog in samenwerking met boswachter Vera Praet. 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog