Kleine zonnedauw: vleeseter van het Leersumse Veld
Wist je dat we in Nederland echte vleesetende planten hebben? Ze groeien vooral op vochtige veen- en heidegrond. En dus ook gewoon in het Leersumse Veld! Je vindt ze rondom de Leersumse Plassen.
Zonnedauw: de schrik van insecten en spinnen
Hier groeit de kleine zonnedauw. Het is een inheemse plant, dat wil zeggen dat hij hier van nature thuishoort. Je vindt hem onder andere ook nog in diverse andere Europese landen, in Noord-Amerika en Zuid-Amerika. Hij is zo klein dat je hem gemakkelijk over het hoofd ziet, maar dit onschuldig ogende plantje is een echte nachtmerrie voor insecten en spinnen! De grond waarop de zonnedauw groeit bevat namelijk heel weinig voedsel. Als aanvulling op zijn dieet vangt de kleine zonnedauw daarom onder andere veel vliegen, kevers en zelfs waterjuffers.
Kleverige val
De plant vangt zijn slachtoffers met kleine, rode tentakeltjes die op de randen van zijn bladeren zitten. Dat zijn de klierharen. En die klierharen scheiden een kleverige stof af; de ‘dauw’. Viegen denken bijvoorbeeld dat ze nectar hebben gevonden en gaan eens lekker op het blad zitten om ervan te drinken. Maar door dat kleverige goedje plakken ze vast. De vlieg zit in de val en dát is het moment waarop de zonnedauw toeslaat. Langzaam vouwen de klierhaartjes van het blaadje zich om de weerloze vlieg heen en de plant verteert hem terwijl hij nog in het blad zit. Uiteindelijk blijft alleen het exoskelet over. (Dat is de harde buitenkant van een insect. Ze hebben geen inwendig skelet zoals wij). Fascinerend toch?
Bijzondere naam
De naam is afgeleid van de Latijnse naam van de plant: Drosera intermedia. Drosera komt van het Griekse woord ‘drósos’, dat ‘dauw’ betekent. De Nederlandse naam heeft helemaal niets met ‘dauwdruppels van de zon’ te maken. Het deelwoord ‘zon’ komt van het Germaanse woord ‘sin’, dat ‘groot’ of ‘voortdurend’ betekent. Een andere, veelgebruikte naam in Nederland voor vleesetende planten is ‘vliegenvanger’. Er komen in ons land nog twee andere soorten zonnedauw voor: de ronde – en de lange zonnedauw.
geef een reactie
Tobias
cool. maar ik vind het ook een beetje zielig . gulekig ben ik geen vlieg.??
Boswachter Claudia
Ik ben ook heel blij dat ik geen vlieg ben Tobias! 🙂