Gastblog: Vrijwillige vogelwachters in de Slufter weer van start

Konikpaarden nabij het Diepe Gat
De afgelopen weken is er weer veel gebeurd, en we zijn blij dat het vogelwachtersseizoen officieel van start is gegaan! Het mooie weer, de eerste bijzondere vogelwaarnemingen én de enthousiaste bezoekers zorgen meteen voor een vliegende start.
Wellicht hebben sommigen van jullie het al meegekregen via de lokale media: het was even spannend of de vogelwachters van De Slufter dit jaar nog in het oorspronkelijke vogelwachtershuisje mochten overnachten. Gelukkig heeft de gemeenteraad ingestemd met de vergunning, waardoor het seizoen zoals vertrouwd doorgang kan vinden. Afgelopen week is, mede vanwege het Paasweekend, het eerste vogelwachtersduo al begonnen bij het Diepe Gat. Vrijwillige vogelwachters Peter de Boer en Jaap Holwerda delen met ons hun belevingen van de eerste dagen op wacht.
Denk je aan vogelwachters op de Slufter, dan kan het zijn dat je vooral denkt aan overtredingen zoals loslopende honden, bezoekers in afgesloten vogelbroedgebieden of achtergelaten rommel. Gelukkig gebeurt dat niet elke dag. Vandaag hadden we vooral te maken met enthousiaste bezoekers en mensen die erg benieuwd waren naar de vogels bij het Diepe Gat en vragen hadden.
“Waarom zijn er zoveel mannetjes-eiders? Waar zijn de vrouwtjes?”
Dan is het leuk om uit te leggen dat de meeste vrouwtjes aan het broeden zijn en binnenkort weer te voorschijn komen met hun pulletjes, de jonge eendjes, en dat ze zelfs crèches vormen. En dat een jongen van hooguit zo’n 12 jaar oud de zwarte ruiter ontdekt en voor het eerst ziet. De zwarte ruiter is een elegante steltloper, die hier als trekvogel te zien is, onderweg naar het noordelijke broedgebied. We hielden vandaag bij het uitkijkpunt de vogelsoorten bij die we zagen en kwamen op maar liefst veertig soorten uit, verrassend!

Meer dan vogels
Naast vogels waren er, met het mooie zonnige weer, ook weer dagvlinders te zien, zoals de kleine vuurvlinder. Je vraagt je dan af waar die, zo vroeg in het jaar, vandaan komt. Het zijn de half volgroeide rupsen die tussen blad- en bodemrommel overwinteren en heel vroeg in het voorjaar verpoppen, waarna de vlindertjes uitvliegen. Daarna volgen in het jaar nog enkele generaties, maar dit zijn de eerste. En dan de konikpaarden, prachtig om te zien. Bij het schrijven van dit verslag checkten we eerst de spelling van konikpaarden en kwamen er achter dat ‘konik’ het Poolse woord voor ‘paardje’ is en dat we ze dus gewoon koniks kunnen noemen, anders wordt het dus dubbelop, maar dit terzijde.
Bijzondere bezoekers
Opvallend was het bezoek van een fazantenhaan, die nieuwsgierig kwam inspecteren bij het vogelkijkpunt wat al die mensen daar deden. De bezoekers waren in eerste instantie benieuwd naar de vogels in het diepe gat, maar vervolgens kreeg de fazant de eerste plaats. Zo zie je dat de grootste aandacht lang niet altijd naar de zeldzaamste soort hoeft uit te gaan.
Peter de Boer en Jaap Holwerda
geef een reactie