www.boswachtersblog.nl/ Texel

Tellen voor meer inzicht: Pilot telpalen in de terreinen van Staatsbosbeheer verlengd

2 april 2025 Charlotte Maas in Texel

Afgelopen jaar stonden er vijf telsensoren in de terreinen van Staasbosbeheer Texel. In samenwerking met Nationaal Park Duinen van Texel en KADO Texel werden op vijf locaties langs wandelpaden in de natuurgebieden het aantal bezoekers geteld. Dit jaar gaan we het monitoringsproject voortzetten en uitbreiden in samenwerking met de Provincie Noord-Holland.

Geen camera’s

De sensoren registreren alleen wie of wat er passeert. In tegenstelling tot een camera legt de sensor geen beelden vast. De privacy van onze bezoekers is hierdoor beschermd. De telsensoren zijn zo ontwikkeld dat ze niet alleen passanten tellen, maar ook kunnen bepalen in welke richting een voorbijganger zich verplaatst en dus welke route er wordt gekozen. Daarnaast is de apparatuur ook instaat de verschillende recreanten van elkaar te onderscheiden zoals voetgangers, fietsers en ruiters. Iedere paal heeft een accu en een klein zonnepaneel bovenop. De meetinstrumenten kunnen hierdoor ook in natuurgebieden data verzamelen.

Monitoring

Naast bezoekers zoals voetgangers, fietsers en ruiters gaan de telpalen ons ook helpen bij de monitoring van katten en konijnen. De telpalen hebben een groot onderscheidend vermogen waardoor ook katten en konijnen kunnen worden geteld. Jaarlijks worden er vlak voor de start van het broedseizoen verwilderde katten uit de natuurterreinen weggevangen.  Om te volgen hoe het aantal katten zich in het Natura 2000-gebied ontwikkeld, is telling en monitoring noodzakelijk. Het aantal konijnen in de verschillende gebieden varieert. In het noorden van het eiland zijn de aantallen hoger dan in de meer zuidelijke gebieden. Begrazing van de duinen door konijnen helpt bij het in standhouden van de lage duinvegetatie met soorten als het muizenoortje en duinviooltje. Daarnaast zorgen de konijnen met hun holen voor broedgelegenheid voor verschillende vogels. We volgen daarom graag hoe de populatie zich ontwikkelt.

Konijn in de Eierlandse duinen

Interessante gegevens

We zijn afgelopen jaar interessante informatie te weten gekomen door te tellen in onze terreinen. Wist je bijvoorbeeld dat:

  • Op de drukste dagen wel 400 fietsers per dag door De Muy fietsen?
  • De meeste bezoekers vanaf 10.00 uur op pad gaan in onze gebieden?
  • Op de drukste dag in de Slufter ruim 2200 bezoekers door dit prachtige gebied hebben gewandeld?

De toekomst

De verzamelde data geven ons straks een betere indruk van het recreatieve gebruik van onze gebieden. Door het uitbreiden van het aantal telpalen kunnen we op nog meer locaties een nulmeting doen. We meten hoe de situatie nu is. Door te tellen willen we bijvoorbeeld in beeld krijgen of de huidige situatie past bij de beschermingsdoelstellingen waartoe Staatsbosbeheer wettelijk verplicht is. Voor onze bezoekers willen we ook inzichtelijk krijgen of de aangelegde infrastructuur en de aanwezige faciliteiten passen bij het aantal bezoekers. Er zijn misschien wel locaties waarbij we de natuurbeleving kunnen verbeteren en de natuur beter kunnen beschermen door aanpassingen te doen in de aanwezige faciliteiten.

 

reageren

geef een reactie

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog