www.boswachtersblog.nl/ Texel

Boomveiligheidscontrole

17 februari 2025 Charlotte Maas in Texel

Om de wegen en paden in en rondom het bos zo veilig mogelijk te houden voeren onze boswachters regelmatig een boomveiligheidscontrole uit. Tijdens deze controle maken we een inschatting welke takken en bomen in de komende jaren kunnen afbreken of omvallen. In de laatste weken van februari wordt er gezaagd in het bos langs wegen en fietspaden ten behoeve van de boomveiligheid.

Dood hout leeft

Tijdens de boomveiligheidscontrole worden de bomen langs wegen en paden onderzocht. Door bijvoorbeeld concurrentie met soortgenoten of ziektes kunnen bomen sterven. De exemplaren met een hoog risico worden gemarkeerd met een stip of kruis in een bepaalde kleur. Dit noemen we blessen. De onveilige exemplaren zullen we vervolgens verwijderen. Bomen die dieper in het bos staan en geen gevaar opleveren mogen blijven staan. Maar liefst 10% van alle soorten die op het land voorkomen, zijn afhankelijk van dood hout in de natuur. In het bos is dat zelfs 40%. Dat is een van de redenen waarom we na een storm omgewaaide bomen die niet over wegen en paden liggen zo veel mogelijk laten liggen. Een omgewaaide boom geeft meer structuur aan het bos. Er valt plaatselijk meer licht op de grond, waardoor jonge bomen kunnen ontkiemen of beter kunnen groeien.

Drukte van jewelste

Vanaf het moment dat een boom sterft, wordt het een drukte van jewelste met veel insecten, schimmels en vogels. Niet alleen als voeding, maar ook als woning of schuilplaats. Insectenlarven graven gangen in het hout. Bijen en wespen bewonen die gangetjes en vogels broeden in holten van dode bomen. Mossen, korstmossen en paddenstoelen gebruiken het dode hout als groeiplaats. Staande dode bomen hebben andere eigenschappen dan liggend dood hout. Ze zijn namelijk relatief droog in de top en vochtiger naarmate je dichter bij de grond komt. Na verloop van tijd valt hij om. Uiteindelijk wordt de boom verteerd en dienen zijn restanten weer als voeding voor andere planten.

Storm

In de periode van oktober tot en met mei komt het vaakst storm en hoogwater voor. Wanneer er een storm aankomt is het team van Staatsbosbeheer extra alert. We kunnen namelijk nooit precies voorspellen wat het effect op onze natuurgebieden zal zijn. Het effect hangt af van de windkracht, de windstoten en andere omstandigheden zoals de neerslag. Tijdens storm Conall,eind november gingen er meerdere bomen om. Gelukkig is dat niet bij iedere storm het geval.

Verwijderen omgewaaide boom Pelikaanweg storm Conall

Gevaarlijke situaties

Wanneer er direct gevaar ontstaat door bijvoorbeeld een boom die op de openbare weg is gevallen of dreigt te vallen is de brandweer de aangewezen autoriteit om in actie te komen. Wanneer nodig kan Staatsbosbeheer de brandweer ondersteunen. Het KNMI geeft weerswaarschuwingen in de vorm van kleurcodes. Staatsbosbeheer volgt hierin het KNMI. Wel vragen we bezoekers na een storm alert te zijn voor mogelijk gevaarlijke situaties. Er kunnen nog bomen zijn die op omvallen staan, takken die alsnog kunnen vallen of wegen en paden afgesloten zijn in verband met werkzaamheden.

 

reageren

geef een reactie

  • Ed van der Ham
    18 februari 2025 om 10:23

    Goed bezig SBB, zorg dat je eind februari klaar bent dan begint het broedseizoen en dan moet snoeien in tuinen, parken en bossen zijn afgerond. Zien jullie daarop toe? Wil anders wel helpen

    • cmaas
      18 februari 2025 om 11:34

      Dank je wel voor je reactie. We houden inderdaad rekening met de start van het broedseizoen. Alle werkzaamheden zullen voor 1 maart worden afgerond.

    • Charlotte Maas
      18 februari 2025 om 11:34

      Dank je wel voor je reactie. We houden inderdaad rekening met de start van het broedseizoen. Alle werkzaamheden zullen voor 1 maart worden afgerond.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog