www.boswachtersblog.nl/ Texel

De verrassingen van de herfst

29 oktober 2024 Charlotte Maas in Texel

Parasolzwam, Aaldrik-Pot, Staatsbosbeheer.

De herfst is weer begonnen. De temperatuur daalt en de geur in de lucht verandert. Het ruikt echt anders buiten. Al het groen krijgt ineens andere kleuren en verschijnen allerlei bijzondere vormen tussen het gevallen blad, op verweerde boomstammen en in het gras: de paddenstoelen!

Bijzonder natuurverschijnsel

In de herfst verschijnen ze opeens, zo lijkt het. Maar dit bijzondere natuurverschijnsel is het vruchtlichaam van een zwam of schimmel die onder de grond of in een dood organisme leeft. De meeste paddenstoelen breken dood plantaardig of dierlijk materiaal af. Het zijn de opruimers van de natuur! De paddenstoel neemt via een dradennetwerk voedsel op. Het afgebroken materiaal komt weer in de bodem, waar verschillende planten weer van profiteren. Dat is ook één van de redenen waarom we dood hout in het bos achterlaten.

Voedsel voor dieren

Paddenstoelen vervullen een belangrijke rol in de natuur. Ze zijn belangrijk voor het bodemleven maar ook voor vele dieren. Slakken, pissebedden, kevers, konijnen en muizen weten feilloos van welke paddenstoelen ze kunnen snoepen en welke ze beter kunnen laten staan. Aan sommige paddenstoelen die voor ons goed giftig zijn kunnen zij zich zonder problemen te goed doen, wij kunnen voor de zekerheid maar het beste met onze ogen genieten.

Wildplukken

Wanneer je het leuk vindt om in de herfst toch het één en ander uit de natuur te verzamelen zijn er een aantal regels om rekening mee te houden. Voor eigen gebruik mag je op eigen risico wildplukken. Een hoeveelheid van 250 gram (een champignonbakje) is toegestaan. Staatsbosbeheer beschouwt het op grote schaal en/of commercieel plukken als diefstal en/of beschadiging van zijn terrein. Wildplukken vraagt kennis van en respectvolle omgang met de natuur. De KNNV (de Nederlandse Vereniging voor Veldbiologie) geeft daarom een aantal adviezen, die Staatsbosbeheer onderschrijft:

  1. Houd je aan de regels ter plekke. Pluk alleen in gebieden waar je mag komen en respecteer de geldende regels.
  2. Zorg voor kennis van zaken. Er zijn diverse giftige soorten planten en paddenstoelen waarvan je ziek kunt worden; een klein aantal is zelfs dodelijk.
  3. Verstoor de omgeving niet. Laat geen enkel spoor van je bezoek achter: gedraag je als gast.
  4. Let op dat de soort aanwezig blijft. Pluk een klein deel en zeker niet meer dan je voor eigen gebruik nodig hebt.
  5. Je bent niet alleen. Denk aan een ander, zowel dier als mens.

Kijk voor je gaat plukken voor alle regels en adviezen op https://www.staatsbosbeheer.nl/contact/toegangsregels/wildplukken

Panteramaniet nabij Randweg.

Niet alleen in het bos

De meeste mensen zoeken voor een paddenstoelenwandeling het bos op. Dat je in de duinen ook prachtige paddenstoelen kunt bewonderen is veel minder bekend. In de Muy en Slufter staan indrukwekkende aantallen grote parasolzwammen. Een reus onder de paddenstoelen. Het hele jaar door zijn er paddenstoelen te vinden maar in oktober zijn de omstandigheden perfect. Het grappige is, als je er echt op gaat letten zie je er steeds meer!

reageren

geef een reactie

  • Marijke Vellekoop
    18 november 2024 om 09:48

    Hoe kan ik me abonneren op dit blog?

    • Boswachter Thomas van der Es
      21 november 2024 om 15:38

      Rechts onderin beeld staat; Mis geen enkel blogbericht!

      Als je daar je e-mail adres invult komt het goed en blijf je bij 🙂

      Met groet,

      Boswachter Thomas van der Es

    • tvanderes
      21 november 2024 om 15:38

      Rechts onderin beeld staat; Mis geen enkel blogbericht!

      Als je daar je e-mail adres invult komt het goed en blijf je bij 🙂

      Met groet,

      Boswachter Thomas van der Es

  • G. M. Slosser
    30 oktober 2024 om 04:04

    Steeds weer blij met de door jullie verstuurde info. Dank, en graag doorgaan met het goede werk!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog