www.boswachtersblog.nl/ Texel

Succes tijdens de World Cleanup Day!

26 september 2024 Charlotte Maas in Texel

Op 20 september stonden maar liefst 36 vrijwilligers klaar om aan de slag te gaan tijdens de World Cleanup Day.
Rond twee uur verzamelde zich een groep enthousiaste deelnemers op het parkeerterrein van paal 28. De groep bestond uit Texelaars maar ook uit toeristen vanuit het hele land en zelfs Duitsland.

Vrijwilligers verzamelen bij paal 28

De Jan Plezier pikte ons op vanaf de parkeerplaats voor een aangenaam ritje over het strand. Vanaf paal 28 is het nog best een eindje lopen naar de monding van de Slufter en omdat het opruimen een redelijk fysieke activiteit is wilden we de vrijwilligers van vervoer voorzien.

De Jan Plezier Texel verzorgde het vervoer over het strand.

Op locatie kregen de deelnemers handschoenen, grijppers en afvalzakken waarna we aan de slag konden. Vanaf het strand liepen we het gebied in rondom de noordelijke kop van de Slufter. Een bijzondere kans omdat normaal gesproken betreding van dit deel niet is toegestaan en afgesloten is als broed en rustgebied. Voor deze actie werd een uitzondering gemaakt omdat er afgelopen broedseizoen in de verschillende nesten veel plastic waargenomen werd. Een belangrijke reden om meer plastic uit de directe omgeving te verwijderen.

Er lag behoorlijk wat aangespoeld afval zoals plastic flessen, dopjes en heel veel stukjes touw. Ook schoenen, wc-borstels en zelfs een oude gulden kwamen we tegen. We deden ook bijzondere vondsten zoals de restanten van verschillende vogels waarvan bijvoorbeeld een geringde zilvermeeuw en de restanten van een gewone zeehond. Deze dode dieren lieten we natuurlijk liggen maar boden wel een kans om ze een keer van dichtbij te bekijken.

Schedel van een gewone zeehond
Zilvermeeuw met ring
Gevonden Gulden

Er werd hard gewerkt en de laadbak van de pick-up vulde zich al snel. Er werden ruim 15 zakken afval verzameld en allerlei grotere objecten zoals kratten, jerrycans en grote stukken trossen en touw. Aan het einde van de actie paste al het afval nog maar net in de laadbak. Onder het genot van een kopje koffie met een van de mooiste uitzichten van Texel sloten we gezamenlijk de actie af.

We willen alle vrijwilligers bedanken voor hun enthousiaste inzet!

De pick-up helemaal vol
reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog