www.boswachtersblog.nl/ Texel

World Cleanup Day! Help jij ook op Texel mee?

12 september 2024 Louise van der Sluis in Texel

Op 20 september is de World Cleanup Day. Tijdens deze wereldwijde opruimactie geven we samen de planeet een grote schoonmaakbeurt met als doel het opruimen van zoveel mogelijk zwerfafval. Staatsbosbeheer Texel doet dit jaar ook mee! Je kunt ons helpen met het schoonmaken van een bijzonder stukje Slufter en genieten van een mooi ritje naar de startlocatie met de Jan Plezier!

Dit keer gaan we niet onderaan de Zanddijk aan de slag, maar bij de Sluftermonding vanaf het strand. Dit is de opening in de buitenste duinenrij, waardoor het water van de Noordzee elke dag naar binnen kan stromen. Zo heeft het getij vrij spel. Dit maakt de Slufter tot een van de meest bijzondere gebieden in het Nationaal Park Duinen van Texel.

 Een prachtige kwelder

Door de invloed van het zoute water dat door het krekenstelsel loopt, is er een prachtige kweldervegetatie ontstaan met kenmerkende soorten als lamsoor, Engels gras en zeekraal. Het zeewater brengt voedingstoffen en klein dierlijk leven met zich mee, waarvan veel vogels dankbaar gebruikmaken. In de trektijd van september tot november vinden veel vogels hier voedsel en rusten ze uit, voordat ze verder trekken op hun lange reis.

 Vloedmerk

Door de vrije invloed van het getij kunnen de golven bij hoog water tot aan de Slufterdijk komen. Wanneer de golven zich weer terugtrekken kun je een strook aan materiaal zien liggen dat is achtergebleven. Dit noemen we een vloedmerk. Als je opzoek bent naar mooie strandvondsten, moet je zeker in het vloedmerk gaan zoeken!

Het materiaal van een vloedmerk bestaat uit veel dierlijke en plantaardige resten. Die zijn weer een bron voor nieuw leven en laten we daarom graag liggen. Tussen het natuurlijke materiaal ligt echter ook veel zwerfvuil. Dit levert soms mooie strandvondsten op, maar de natuur is er minder blij mee. Dieren kunnen verstrikt raken in touw, lopen verwondingen op of worden ziek na het inslikken van stukjes plastic.

 Handen uit de mouwen

De World Cleanup Day is in 2008 in Estland ontstaan. Daar verenigden 50.000 mensen zich om het hele land in slechts vijf uur op te ruimen. Dit simpele idee is uitgegroeid tot een wereldwijde beweging met miljoenen vrijwilligers. Afgelopen jaar deden 198 landen mee met maar liefst 19 miljoen vrijwilligers!

Op vrijdag 20 september steken we dus samen de handen uit de mouwen. We hopen natuurlijk op zo veel mogelijk mensen die ons op Texel komen helpen. We verzamelen dit keer op het parkeerterrein van Paal 28 om 14.00 uur.  De Jan Plezier neemt ons mee in de huifkar voor een tocht over het strand en brengt ons naar de monding van de Slufter, waar de schoonmaak begint. Tussendoor is er koffie of thee met wat lekkers op locatie. Terug naar de parkeerplaats gaan we ook met de Jan Plezier. Kinderen mogen ook meehelpen, onder 12 jaar onder begeleiding van een volwassene.

Vooraf aanmelden is niet nodig en deelname is gratis. Vergeet niet om laarzen of stevige schoenen aan te trekken!

https://worldcleanupday.nl/actie/de-slufter/
Facebook: Staatsbosbeheer Texel

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog