www.boswachtersblog.nl/ Texel

De Grote spitskop; nieuwe soort voor Texel

31 augustus 2024 Boswachter Thomas van der Es in Texel

Een nieuwe sprinkhaan voor het eiland is een feit. Het gaat om de Grote spitskop (Ruspolia nitidula). Deze prachtige grote groene sprinkhaan is de afgelopen jaren bezig met een noordwaartse opmars. In 2017 waren er al vestigingen in België en de afgelopen jaren ook steeds meer in Nederland. Deze zomer werd een exemplaar ontdekt in het Noordhollands Duinreservaat. Afgelopen vrijdag ontdekte ik bij toeval een exemplaar in de natuurontwikkeling van de ´Tureluur´ in het bos van Texel. Spectaculair , want boven het Noordzeekanaal was nog maar een enkele waarneming van deze zuidelijke soort. Een primeur voor de Wadden!

Oprukkende soorten

Door klimaatverandering zijn er een behoorlijk aantal soorten met een traditioneel zuidelijk voorkomen vaker in noordelijk Nederland waargenomen. Je kunt dan denken aan bijeneters en koereigers, maar ook aan vuurlibellen en koninginnenpages. Ook enigszins ´mobiele´ soorten als sprinkhanen schuiven langzaam op. Dat gaat de afgelopen jaren niet traag , maar razendsnel. Enkele jaren geleden kwamen grote spitskoppen alleen nog voor in Midden-Frankrijk. Inmiddels dus ook al op Texel! Of het om meerdere exemplaren gaat is op dit moment nog niet duidelijk. Het is indrukwekkend dat een sprinkhaan , al vliegend, een breed zout water als het Marsdiep weet te passeren. De snelle verschuiving van dier-en plantsoorten naar onze contreien is enerzijds natuurlijk spannend en maken mij soms ook wel wat ongerust. Boeiend is het in ieder geval wel, want er is veel gaande in de natuur.

Natuurontwikkeling Tureluur

De Grote spitskop is ontdekt nabij het verlegde fietspad in de Tureluur. Het gehele gebied, inclusief de Schettersweide is deze afgelopen winter vergroot en versterkt. Er is meer ruimte voor vochtige condities en het fietspad is verplaatst naar de rand. Met heel kleinschalige maaibeheer wordt de enorme diversiteit aan planten versterkt. Het is een zogenaamd duinblauwgrasland. Extreem bijzonder in West-Europa. Er staan in het voorjaar honderden gevlekte orchissen, koekoeksbloemen en veenmossen. Voor insecten ,zoals sprinkhanen, laat Staatsbosbeheer tijdens het maaibeheer ook in de winter oude kruiden, grassen en planten staan. Dat zijn de perfecte plekken voor sprinkhanen, nachtvlinders en andere insecten om hun eitjes op af te zetten en als larve of pop te overwinteren. Met deze bijzondere vestiging van deze fraaie sprinkhaan zal het weer aankomen op maatwerk.

 

Voor meer informatie en achtergronden zie dit artikel:

https://natuurtijdschriften.nl/pub/1021622/NFM2020054001002.pdf

De foto van de sprinkhaan in de kop is gemaakt door Hans van Oosterhout.

reageren

geef een reactie

  • Yvonne Scherpenisse
    4 september 2024 om 07:59

    Op onze auto zat zondag een enorme groene sprinkhaan. Dijkmanshuizen. We hebben er een foto van gemaakt. Kan ik hier niet uploaden.

  • Corrie
    1 september 2024 om 13:59

    13 juni 2022 had ik hem al in de schuur.

    • Marten
      4 september 2024 om 17:19

      Ik had 14 dagen geleden al een in de keuken, mooie beesten

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog