www.boswachtersblog.nl/ Texel

De Heide in bloei!

19 augustus 2024 Charlotte Maas in Texel

In de verschillende media kwam het bericht al voorbij: de heide staat al in bloei! De glooiende duinvalleien kleuren zacht paars en roze van de struik- en dopheide. Dit is eerder dan we gewend zijn. Normaal gesproken komt de heide eind augustus pas in bloei.

Duinvalleien

De duinen in Nederland zijn uniek. Maar liefst 75% van de Nederlandse flora en fauna kun je in de duingebieden vinden. Geen wonder dat we er zo zuinig op zijn. Op Texel kun je op veel verschillende plekken de prachtige kleuren van de heide bewonderen. In onze gebieden staan verschillende soorten. Je vindt er stuikheide met de bekende kleine paarse bloemetjes, dopheide met roze urnvormige bloemen in trosjes aan de rechtopstaande takken en de altijd groene kraaiheide. De planten groeien graag op de zure, kalk- en voedselarme zandbodem in duinvalleien. In het heidelandschap zie je naast de paarse en roze kleuren ook de gele bloemen van de tormentil, het zilvergrijs van de kruipwilg en blauw van de grasklokjes. Prachtig! Deze mooie vegetatie trekt ook bijzondere insecten aan zoals de kommavlinder. De kommavlinder is de laatste jaren sterk achteruitgegaan in aantal en is nog op maar op enkele plaatsen in Nederland te vinden.

Goed seizoen

Op plekken waar van de winter de hei lange tijd volledig onderwater heeft gestaan zien de planten er grijs en dor uit. Het lijkt alsof er brand is geweest. Dat is niet het geval. Doordat de heide volledig onderwater heeft gestaan zijn de planten afgestorven. Ook langs de natte plekken waar olifantenpaadjes zijn ontstaan is de vegetatie verdwenen door betreding. Gelukkig hebben we een goede zomer voor de heide. Heide houdt van wat zachtere zomerse temperaturen en vochtigheid. Hierdoor zijn dit jaar de omstandigheden al vroeg in het seizoen perfect om te gaan bloeien.

Brand ligt op de loer

De natte plekken in onze gebieden drogen nu flink op. Door het groeiseizoen heeft de vegetatie veel water opgenomen. De zomer laat zich nu van zijn goede kant zien en het is al een tijdje aangenaam warm en droog. Dit betekent wel dat een natuurbrand gemakkelijk kan ontstaan. De eerste brand is al een feit. De brandweer moest uitrukken voor een kleine duinbrand nabij paal 33. Gelukkig was de brandweer er snel bij en bleef de schade beperkt. Er geldt momenteel een stook en rookverbod in de bos-, duin- en heidegebieden van Texel. We zijn extra alert maar vragen ook uw medewerking om de gevolgen van natuurbrand te voorkomen of te beperken.

Kleine duinbrand nabij paal 33

Een van de mooiste gebieden om de heide te bewonderen is de Bollekamer. Dit is een van de grootste heidegebieden van Texel en vormt de oudste kern van het Texelse duingebied. Er zijn twee wandelroutes in het gebied welke ook aan elkaar verbonden kunnen worden voor een langere wandeling. Starten kan vanaf de Hoornderslag of vanaf de Jan Ayeslag. Volg de blauwe paaltjes en geniet!

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog