www.boswachtersblog.nl/ Texel

As verstrooien in de natuur. Kan dat zomaar?

12 augustus 2024 Louise van der Sluis in Texel

Recent is er in de media veel aandacht geweest voor asverstrooiing in de natuur. Aanleiding was het feit dat Natuurmonumenten hier niet langer toestemming voor geeft. De belangstelling voor het verstrooien van as neemt echter toe. Nogal wat nabestaanden willen de as van een dierbare graag uitstrooien op een voor hem of haar geliefde plek in de natuur. Ook bij Staatsbosbeheer neemt het aantal aanvragen toe. En dat kunnen we ons natuurlijk goed voorstellen, want een mooier decor is nauwelijks denkbaar!

Toch mag je niet zomaar op elke willekeurige plek as verstrooien. Je brengt namelijk iets wat daar niet hoort in de natuur. As bevat mineralen en soms ook medicijnresten en die kunnen de fragiele balans verstoren. Vooral in natte gebieden en graslanden kunnen de schadelijke gevolgen groot zijn. Zeldzame orchideeën en Parnassia verdwijnen bijvoorbeeld op plekken waar as ligt.

Strooiveld 

Mag het dan nergens in de Texelse natuur? Jawel. Staatsbosbeheer heeft een strooiveld ingericht. Langs het Jan Ayeslag, richting Paal 12, hebben we een mooi heideveld bestemd als strooiveld. Met schriftelijke toestemming van de boswachter mag iedereen hier de as van een dierbare verstrooien. We kunnen ons ook voorstellen dat je een andere plek voor ogen hebt. Ook hiervoor kun je een verzoek indienen bij Staatsbosbeheer. Ons uitgangspunt is: ja het kan, mits… Onze boswachters kunnen goed beoordelen waar het wel kan of juist niet, want de natuur mag er geen schade van ondervinden.   

Geen bloemen, kruizen of foto’s 

De natuur mag er uiteraard niet onder lijden, maar als terreinbeheerder zijn we ook verantwoordelijk voor de recreatie in ons gebied. Dat betekent dat een asverstrooiing ook passend moet zijn voor recreanten en daarom kunnen we die alleen onder bepaalde voorwaarden toestaan. Op de uitstrooiplek mag bijvoorbeeld niets anders worden achtergelaten. Geen foto’s, bloemen, knuffels, kruizen of andere herdenkingsattributen; alleen de as. Ook is het niet de bedoeling om andere markeringen aan te brengen die het karakter van de natuurlijke omgeving veranderen. Op ons strooiveld staat een bankje waar je kunt plaatsnemen om in alle rust je dierbare te herdenken.  

Rouwen bij Staatsbosbeheer 

Wie bij leven de Texelse natuur een warm hart toedraagt, wil misschien ook het liefst in die dierbare omgeving op gepaste wijze een afscheid organiseren. Daarom biedt Staatsbosbeheer Texel sinds kort de mogelijkheid om bij de Boet van Hopman in natuurgebied De Nederlanden een uitvaartplechtigheid te houden. Tot nu toe was de boet vooral in gebruik voor trouwplechtigheden. Natuurlijk gelden ook hier voorwaarden voor.  De manier waarop mensen afscheid willen nemen van een dierbare is persoonlijk en lastig in strikte regels te vatten. Het gaat hier altijd om maatwerk dat je samen met de boswachter kunt bespreken. Bovendien ligt de Boet van Hopman in een kwetsbaar natuurgebied en zijn we in het broedseizoen bijvoorbeeld extra voorzichtig met wat we wel en niet toestaan.  

Wil je hier meer over weten, vraag dan de notitie Trouwen en Rouwen bij Staatsbosbeheer Texel aan via c.maas@staatsbosbeheer.nl. Alle aanvragen voor asverstrooiingen worden centraal geregeld via de (landelijke) afdeling Natuurlijk Herdenken van Staatsbosbeheer. Meer informatie en het aanvraagformulier zijn terug te vinden op de pagina Natuurlijk Herdenken op de website Staatsbosbeheer.nl 

reageren

geef een reactie

  • Peter Ampt
    12 augustus 2024 om 15:12

    Een vergissing in het laatste bericht: Parnassia is geen orchidee.
    Groeten,
    Peter

    • Anja Roubos
      15 augustus 2024 om 13:14

      Dat staat er ook niet, Peter 😉

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog