www.boswachtersblog.nl/ Texel

Spelen in het bos

3 juni 2024 Charlotte Maas in Texel

Sommeltjes in het bos

Afgelopen week stond voor mij in het teken van kinderen in de natuur. In onze gebieden zijn er verschillende faciliteiten voor kinderen. De populairste zijn bosspeelplaats ‘t Vierkante stuk en het Sommeltjespad. Ik nam de kinderen van de Skarrelaars mee naar ’t Vierkante stuk voor de onthulling van tien nieuwe natuuropdrachten. Later bezocht ik het Sommeltjespad om de herstelwerkzaamheden te bewonderen, uitgevoerd door enthousiaste vrijwilligers.

Nieuwe natuuropdrachten op ’t Vierkante stuk 

Langs de Ploegelanderweg in de Dennen ligt ’t Vierkante stuk. ’t Vierkante Stuk is een open grasveld met speeltoestellen, omringd door bos. In de afgelopen maanden is er een nieuw treintje geplaatst en is de zandbak opgeknapt.  Daarnaast zijn er nu ook nog eens nieuwe natuuropdrachten bijgekomen. In samenwerking met Nationaal Park Duinen van Texel, IVN Natuureducatie en Jan Joop Moerbeek zijn de opdrachten ontwikkeld en geplaatst. 

Texelse dieren

Er zitten tien Texelse dieren verstopt in en rond de speelplaats. De opdrachten dagen kinderen uit om ter plekke de natuur met al hun zintuigen te ontdekken. Hoe voelt het om jezelf te verstoppen onder een dik pak bladeren, net zoals een egel? Welke geheimen liggen verborgen in de bodem? Met deze en andere vragen en opdrachten verspreid door het speelbos, kunnen kinderen aan de slag. Zo leren ze spelenderwijs meer over de Texelse natuur. Op een kaart kunnen ze zien waar de dieren verstopt zitten. Tijdens de feestelijke opening hingen we natuurslingers op en mochten de kinderen met natuurconfetti gooien.  

Vernieuwing van het Sommeltjespad 

Het Sommeltjespad is een kindernatuurpad aan de Pelikaanweg in het Californiëbos. Langs de route gaan de kinderen op zoek naar Sommeltjes (stenen figuren), dieren die op Texel leven en andere leuke dingen. Volgens de legenden wonen er op Texel Sommeltjes, een soort aardmannetjes. Ze werden het meest gezien in de buurt van De Waal. Hier lag een oude grafheuvel waarop de Sommeltjes bij maanlicht dansten. In het zonlicht veranderen ze in steen. In het donker komen deze vriendelijke figuurtjes weer tot leven.  

Vrijwilligers

Door de vele bezoekers is onderhoud aan het pad en de bewoners hard nodig. Sinds een paar weken zijn er nieuwe vrijwilligers actief. Wanneer je het Sommeltjespad bezoekt kan het zijn dat je hen tegenkomt. De vrijwilligers zijn druk bezig met schoonmaken, schilderen, opknappen en repareren. Het kan zijn dat er soms Sommeltjes of dieren tijdelijk verdwijnen. Wanneer er veel moet worden gerepareerd nemen de vrijwilligers de figuren mee naar de werkschuur. Het kan ook gebeuren dat plekken tijdelijk zijn afgezet omdat er bijvoorbeeld recent geverfd is.    

 

Woelmuis langs het SommeltjespadHet is in deze tijd van het jaar heerlijk om er op uit te gaan met de kinderen. Kom op ’t Vierkante stuk speuren naar de dieren en de opdrachten uitproberen. Je kunt er ook lekker picknicken. Maak je liever een rondwandeling? Bezoek dan het Sommeltjespad en kom de opgeknapte Sommeltjes en hun vriendjes bewonderen.  

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog