Vogelwachtseizoen in Nationaal Park Duinen van Texel van start
Ook op Texel is bijna alles dicht, maar de natuur is en blijft gelukkig open. We verwachten dat het dit seizoen extra druk zal zijn in onze gebieden. Daarom is Staatsbosbeheer blij dat vrijwillige vogelwachters ons team weer komen versterken de komende maanden. Ze zijn onze extra ogen in het veld nu de natuur op haar mooist, maar ook op haar kwetsbaarst is.
Normaal staan de vrijwilligers bij de uitkijkpunten om bezoekers van alles te vertellen over de gebieden en brengen ze vogels nog dichterbij met de verrekijkers en telescoop die je kunt lenen. Vanwege de huidige corona maatregelen willen we voorkomen dat er te veel mensen naar de uitkijkpunten komen. Daarom hebben de vogelwachters dit jaar andere taken: ze wandelen of fietsen door de gebieden, beantwoorden onderweg vragen van bezoekers en houden toezicht. Kom je een van onze vrijwilligers tegen en heb je een vraag? Stel die dan gerust.
Nu te zien: blauwborsten en eidereenden
Ga je Nationaal Park Duinen van Texel verkennen komende weken? Let dan goed op, de blauwborsten laten zich nu goed zien. Dit prachtige trekvogeltje is ongeveer even groot als een roodborst, maar dan met, je raad het al: een opvallend blauwe borst. Kijk goed naar de topjes van de struiken rondom de Horsmeertjes en vergeet ook niet goed te luisteren, de blauwborst kan namelijk prachtig zingen!
Bij uitkijkpunt het Diepe Gat, ten noorden van de Slufter, kun je nu eidereenden bewonderen. In april en mei hoor je het koerende geluid van de baltsende mannetjes. Je herkent de mannetjes aan hun fraaie zwart-witte uiterlijk met een groene vlek in de hals. Opvallend is dat er altijd veel meer mannetjes dan vrouwtjes zijn. De bruine vrouwtjes zoeken na de paring een mooi plekje op om een nest te maken. Rust is voor deze en andere broedende vogels essentieel.
Geschiedenis van de vogelwacht
Sinds ruim 100 jaar zijn er vogelwachters van Staatsbosbeheer actief in de Texelse duinen. Er is, sinds de eerste vogelwachters in 1908, veel veranderd. In het begin was de vogelwachter vooral een handhaver van de rust voor de broedvogels in de beschermde gebieden. Eieren rapen voor consumptie of verkoop voor eierencollecties was toen heel gewoon en een interessante bijverdienste. Naast het beschermen van de nesten werd het verzorgen van excursies ook al snel onderdeel van het takenpakket van de vogelwachters. Met de toename van toerisme nam de behoefte aan toezicht ook toe. Een andere belangrijke taak was het in kaart brengen van de broedvogels, bijzondere planten en andere natuurgegevens. Deze gegevens zijn belangrijk om de kwaliteit van de natuur in de gaten te houden en waar nodig het beheer bij te sturen.
Vrijwillige vogelwachters
Sinds 2015 werft Staatsbosbeheer vrijwilligers om tijdens het broedseizoen aan de slag te gaan als vogelwachters. De vrijwillige vogelwachters zijn een aanvulling op de boswachters van Staatsbosbeheer. De vogelwachtershuisjes zijn van 1 april tot 1 september bemand. Als vrijwillige vogelwachter verblijf je midden in de Texelse natuur en lever je een bijdrage aan het beschermen van de gebieden en het informeren van bezoekers. Heb je interesse om ook als vrijwillige vogelwachter naar Texel te komen? De inschrijving voor volgend jaar komt in oktober online via www.boswachtersblog.nl/texel
geef een reactie