Fladderende vlinders op Texel
Gewapend met een notitieboekje en vangnetje gaan José en Willem bijna elke week op pad. Ze zijn al meer dan 20 jaar vrijwilliger bij De Vlinderstichting. We lopen hun vaste route door het Hoge Berggebied en tellen onderweg elke vlinder die voorbij komt fladderen, en dat zijn er nogal wat!
We zien tijdens de wandeling veel bruine zandoogjes en kleine koolwitjes. Daarnaast een aantal atalanta’s, kleine vuurvlinders en er vliegt ook een glimmend groen vlindertje voorbij: een metaalvlinder. Niet alleen op de groene buurtweggetjes van de Hoge Berg kun je goed vlinders spotten. In Nationaal Park Duinen van Texel zijn er op een zonnige dag ook veel te vinden. Vooral de felgekleurde exemplaren vallen op!
Icarusblauwtje
Het Icarusblauwtje bijvoorbeeld, het mannetje is helderblauw, het vrouwtje bruin of bruin met blauw. De vleugels hebben een prachtig stippenpatroon en zuiver witte franje, een genot om naar te kijken. Deze vlinder heeft niet alleen zijn uiterlijk mee maar is ook nog eens vernoemd naar een personage uit de Griekse mythologie. Daedalus en Icarus ontsnapte met vleugels van veren en bijenwas van het eiland Kreta. In zijn enthousiasme vloog Icarus te hoog, de zon smolt de was van de vleugels en Icarus kwam in zee terecht.
Deze prachtige vlinder zelf bewonderen? Langs de buurtweggetjes op de Hoge Berg, in de Muy, in de Bleekersvallei en op de open plekken in het Krimbos heb je de meeste kans.
Heideblauwtjes slapen samen
Maar let goed op, er is namelijk ook nog een dubbelganger van het Icarusblauwtje in de buurt: het heideblauwtje. Dit vlindertje is een stuk zeldzamer dan het Icarusblauwtje, je kunt ze tegenkomen in de Bollekamer, de Geul en in de buurt van kleine heideveldjes zoals langs de Ploegelanderweg. De vlinder is kleiner dan het Icarusblauwtje. Het heideblauwtje overnacht graag in een groep. Tientallen blauwtjes uit de buurt komen in de avond samen en slapen met de kop omlaag. Andere Texelse blauwtjes zijn de boomblauwtjes, die vaak in de Dennen voorkomen en bleke oplichtende ondervleugels hebben en de vrij zeldzame bruine blauwtjes. Deze bruine blauwtjes (zonder enig spoortje van blauw) komen voor rond nectar houdende planten.
Zelf op pad?
Op de website van De Vlinderstichting kun je een vlinderherkenningskaart downloaden. Neem de kaart mee tijdens je wandeling door de Texelse natuur en kijk hoeveel verschillende soorten je kunt zien. Misschien word je wel zo enthousiast over de vlinderwereld dat je ook een eigen vaste vlinderroute wilt lopen. In 1990 is De Vlinderstichting samen met het CBS gestart met het Landelijk Meetnet Vlinders en Landelijk Meetnet Libellen. Door het hele land verzamelen vrijwilligers data. Op deze manier komen we meer te weten over hoe het met de vlinders in Nederland gaat. Aanmelden kan via de website van De Vlinderstichting.
geef een reactie
Doutsen
Afgelopen week liep ik op Texel bij de zonsopgang op de Waddendijk bij Oost. Daar zijn ronde openingen onderin de hekken gemaakt. Waarschijnlijk voor een dier, want je ziet een spoor. Maar voor welk dier? Ik heb een foto maar die kan ik hier niet plaatsen.
asprenkeling
Hoi Doutsen,
Ik denk dat het de gaten voor eidereenden zijn, om dit te voorkomen: https://twitter.com/natuurdigitaal/status/1264467921566384128.
Groet,
Anna
Boswachter Anna Sprenkeling
Hoi Doutsen,
Ik denk dat het de gaten voor eidereenden zijn, om dit te voorkomen: https://twitter.com/natuurdigitaal/status/1264467921566384128.
Groet,
Anna