Bramen plukken buiten de paden in De Muy en De Bollekamer
In september en oktober mag je weer bramen plukken in de natuurgebieden De Muy en De Bollekamer. Het is in deze gebieden tijdens het plukken toegestaan om buiten de paden lopen, tot de laatste bramen eind oktober rijp zijn. In andere delen van het Nationaal Park Duinen van Texel mag je alleen plukken als de bramen direct langs het wandelpad groeien.
Lekkernij voor vogels en mensen
Op dit moment worden de bramen rijp. De vruchten zijn niet alleen voor mensen een lekker tussendoortje, ook veel vogels genieten ervan. Grote groepen zangvogels zijn vanuit Scandinavië onderweg naar het zuiden en komen in de Texelse duinen even bijtanken voor ze hun lange trektocht vervolgen. Deze merels, zanglijsters, koperwieken en zwartkoppen zijn dol op bramen, vlierbessen en lijsterbessen. Ze eten zich vol en verzamelen zo energie voor hun lange reis.
Staatsbosbeheer wil graag dat zowel mensen als vogels van de bramen kunnen genieten. Daarom mag er in De Muy en De Bollekamer vrij geplukt worden en in andere gebieden alleen langs de paden. De resterende vruchten in andere gebieden blijven zo beschikbaar voor de vogels. Pluk de vruchten alleen voor je eigen gebruik en in bescheiden hoeveelheden zonder de struiken of de omgeving te beschadigen.
Stuifmeel, nectar en blad als voedsel
De bramen in het Nationaal Park Duinen van Texel zijn niet alleen belangrijk voor vogels, maar ook voor allerlei andere dieren en planten. De bloemen geven voedsel aan veel wilde bijen, zweefvliegen en stuifmeel etende kevers en dagvlinders. Daarnaast kunnen metselwespen, maskerbijen en hun parasieten nesten maken in de holle stengels. Ook het blad is van belang, daar leven de rupsen van de frambozenvlinder en de braamvlinder van. Het struweel van de struik beschermt jonge bomen tegen grazers.
Bramen plukken in de oude duinen van Texel
Het leukst is natuurlijk om het bramen plukken te combineren met een mooie wandeling. Door De Bollekamer maak je een rondwandeling van drie kilometer. De route start vanaf het Hoornderslag en leidt je door de oude duinen. Deze kwamen tijdens de vorming van Texel tegen de keileemrug te liggen die de kern van het oude land vormt. In het gebied kom je exmoorpony’s en Schotse hooglanders tegen. Voor een prachtig uitzicht over de duinen vergroot je de wandeling een klein stukje door het uitzichtpunt Loodsmansduin te bezoeken.
Geniet tijdens het plukken van De Muy
Ook in natuurgebied De Muy kan heerlijk gewandeld worden. Zeker in deze periode, want buiten het broedseizoen zijn er extra wandelroutes beschikbaar. De groene route die je langs de plas de Binnen Muy leidt is een aanrader. Of wandel langs het Slag der Nederlanden naar het Oorlogsschip: een markant dennenbosje dat op afstand doet denken aan, je raad het al, een oorlogsschip. Het weidse uitzicht, de rust en de ruige duinen van De Muy zullen van het bramen plukken een extra plezierige en ontspannende ervaring maken.
geef een reactie