Rondje door De Muy en De Slufter op Texel, 8km
In het Nationaal Park Duinen van Texel zijn heel veel wandelmogelijkheden, buiten het broedseizoen (1/8-1/3) is de keuze het ruimste. Een van de rondjes die dan in De Muy en Slufter mogelijk zijn is dit rondje van 8 km langs de Muyplas en via het strand door De Slufter.
Vanaf de ingang bij De Muyweg het ’s Hertogenboschpad op door de Zanddijk. De Zanddijk is rond 1630 aangelegd tussen Texel en Eierland om de zeedijken bij Oosterend te beschermen. Aan de oostkant ontstond een reusachtige kwelder en aan de west kant een erg breed strand. In 1835 is een groot deel van de kwelder bedijkt en ontstond Polder Eierland.
De Nederlanden
Over de brug linksaf het Slag door de Nederlanden, in het begin van de 19e eeuw is op het zuidelijk deel van deze strandvlakte het Poldertje Nieuw Nederland aangelegd. Nu wordt het hele gebied tussen Slufterdijkje en de oude Koogerduinen De Nederlanden genoemd. In 2008 heeft Staatsbosbeheer de meeste weilanden hier geplagd om planten en dier van duinvalleien meer ruimte te geven. De afwateringssloot is vervangen door een kreek op de laagste delen van het terrein, hier was voor de ontginning ook een kreek.
Oorlogsschip
Vlak voor het bosje Het Oorlogsschip kunt u via stapstenen de kreek oversteken. Het oorlogsschip is een laag duin op de vlakte, bij nevel zou het op een oorlogsschip lijken. Dit is het noordelijkste deel van de oude bosaanleg in de duinen door Staatsbosbeheer. Via het afgeplagde weiland met veel duinvallei planten komt via het Dorenboltje (naar de duindoorns) op de Muy Dam. Dit is een van de stuifdijken waarmee in 1855 is geprobeerd om op het strand een polder aan te leggen. In De Muy is dat gelukt, in De Slufter niet. Vanaf de Muy Dam kan de Muyplas of Binnen Muy goed bekeken worden, zolang er geen ijs ligt zijn hier veel watervogels te zien. Het pad volgen en op het ’s Hertogenboschpad weer links af en doorlopen tot op het strand. De laatste vallei voor de zeereep is de Buiten Muy, ontstaan door de aanleg van een stuifdijk in 1888. De stuifdijk uit 1925 is ondertussen weer in zee verdwenen.
De Slufter
Op het strand vlak bij De Slufter liggen een paar bunkers, in de oorlog bouwden de bezetters die in het duin. De monding van De Slufter verplaatst zich van nature van zuid naar noord en weer terug, in de jaren vijftig liep hij zelfs achter de bunkers langs. Waarschijnlijk krijgt hij zijn bewegingsvrijheid weer terug. Net binnen de duinen ligt een plasdras gebied waar veel vogels rusten, houdt afstand en honden aan de lijn. In het struingebied rechts aan het geel gemarkeerde pad door de Slufterbollen op. Dit zijn duinen die de natuur op de grote strandvlakte heeft gevormd. Het pad komt uit op het Slufterdijkje (1874) aangelegd om in ieder geval een deel van het gebied te kunnen ontginnen. Via het Slag door de Nederlanden komt u weer op uw startpunt uit.
Boswachter Erik van der Spek
geef een reactie
Willem Sluijs
Beste Erik,
Ik weet niet of je nog actief bent op Texel, ik wil je echter toch een vraag stellen en wel de volgende.
Heb jij voor mij een foto van het Oorlogsschip.
Ik zie uit naar je reactie, bij voorkeur op mijn mailadres.
Alvast bedankt.
groetend,
Willem Sluijs
Berend Weilers
Dag Erik. Vandaag (28 december) met vrienden jouw recente wandeling door De Muy en De Slufter gemaakt. Prachtig, ook door de afwisseling en de ongebruikelijke ‘benadering’ van deze twee prachtige gebieden. Foto’s op de facebookpagina van Klif 1 B&B.
Groet, bedankt en een fijne jaarwisseling!
Berend Weilers
Erik van der Spek Staatsbosbeheer Texel
Dag Berend, bedankt graag gedaan en ook een goede jaarwisseling, Erik
Jaap Zijp
Jaap en Aquilina
http://www.sintenpiet.com/kerststukjes/12.gif
Prettige Kerstdagen
en een
Gelukkig Nieuwjaar
http://www.aquilina.nl
Bedankt voor het door sturen van het nieuws over Texel.
Erik van der Spek Staatsbosbeheer Texel
bedankt, graag gedaan en ook goede kerst en een voorspoedig 2016
Eiders and mating redshanks at the Slufter on Texel | Dear Kitty. Some blog
[…] Slufter and Muy in June 2013: here. In winter: here. […]