Historische kustafslagbeelden herhalen zich op heel kleine schaal bij De Slufter op Texel
[slideshow]
De voortgaande zuidelijke beweging van kreek van De Slufter zorgt er voor dat in een klein stukje van het Texelse duin kustafslag beelden zijn te zien zoals voor de zandsuppleties langs grote delen van de kust te zien waren. De kreek knaagt op de plek waar hij tussen de duinen doorgaat aan het zuidelijke duin, waardoor hier een steile afslagkant is ontstaan. Helm stort hier naar beneden en wordt door de zee verplaatst. Dit is een van de manieren waarop helm nieuwe groeiplaatsen kan bereiken. Het duin waar nu een deel van verloren gaat is gedeelte van een 250 m lange stuifdijk die de laatste decennia is aangelegd en uitgegroeid op de strandvlakte die de naar het noorden wandelende kreek achter liet. Bij hoogwater kan nu niet altijd om het duin vanuit De Slufter naar het strand gelopen worden. Houd afstand tot de steile kant, er kan zomaar een lading zand naar beneden komen.
Boswachter Erik van der Spek
geef een reactie
Piet van Noort
De helm stort naar beneden en wordt door de zee verplaatst? Waar gaat de afgespoelde helm naar toe? De Slufter in of naar de Eijerlandsedam, de Vliehors of het Wad op? Dit afslagfenomeen zien we jaarlijks bij de aansluiting van de Pettemer Zeewering en de noordelijke duinen en ik vraag me af waar het dan blijft. Op het strand niet want daar wordt telkens na een storm helm bij geplant.
Erik van der Spek Staatsbosbeheer Texel
helm gaat nu vooral De Slufter in, waar plaatselijk duinvorming optreed. Maar de helm zal zich vast ook naar het noorden langs het strand verplaatsen. Dankzij de zandsuplleties vindt op veel plaatsen langs het strand duinvorming plaats, daar zou het kunnen gaan wortelen en de duinvorming verder stimuleren.
Piet van Noort
Een naar het noorden wandelende kreek die door een overmaat aan zandsuppleties naar het zuiden is gaan lopen. Is deze stromingsverandering te verklaren? Werken met de natuur hoeft toch niet zo duur? Hier en daar een sturingselement en het zand blijft weer liggen zodat het weer op kan stuiven tot een stuifdijk.
Erik van der Spek Staatsbosbeheer Texel
van nature wandeld de kreek van zuid naar noord en daarna van noord naar zuid. Het ‘duin’ wat nu wegspoeld is een stuifdijk die is aangelegd tijdens een periode van beweging naar het noorden.