www.boswachtersblog.nl/ Texel

De Sluftermonding verzande; gelukkig maar voor even.

23 augustus 2013 Boswachter Erik van der Spek in Texel
(c) Martien de Ridder   17 augustus bij hoogwater komt de ze De Slufter niet binnen
(c) Martien de Ridder 17 augustus bij hoogwater komt de ze De Slufter niet binnen

Zaterdagavond 17 augustus kreeg ik van vogelwachter Dick Schermer bericht dat er tijdens hoogwater geen water door de kreek van De Slufter uit zee naar binnen gestroomd was. De drempel van zand in de kreek vlak bij zee was zo hoog geworden dat de vloed er niet meer overheen kwam. Het bericht ging vergezeld van een serie foto’s van vaste Slufterbezoeker Martien de Ridder. Wanneer dit bericht binnen was gekomen tijdens een periode van langdurige oostenwind had ik mij er geen zorgen over gemaakt, dan komt dit wel vaker voor. Maar zoals nu, met de wind uit het westen, is er iets bijzonders aan de hand. Gelukkig bleek een dag later dat de zee bij hoogwater toch weer naar binnen stroomde, ook al kwam het water niet ver boven de drempel.

Waarom?
Niet duidelijk is waardoor deze ongewone situatie zich voordeed. Het Hoogheemraadschap heeft vorige maand de geul van De Slufter tussen de duinen net weer recht- getrokken. Iets wat tegenwoordig ongeveer om de vijf jaar gebeurd. Daarmee wordt voorkomen dat de monding tussen de duinen breder wordt dan 500 meter om bij zware storm de golfdruk op de Zanddijk te be- perken. Is daarbij deze keer iets anders te werk gegaan dan in het verleden, waardoor de geul anders reageert? Zo op het oog niet. Is het een toevallig moment in het proces waarbij de recht gegraven geul verandert in een natuurlijk functionerende geul? Of is dit de voorbode van het echt verzanden van de kreek en komt er straks als het zo doorgaat nog alleen bij storm water De Slufter binnen? Dat lijkt niet aantrekkelijk voor Texels meest bijzondere natuurgebied.

De kreek van De Slufter is het minst diep vlak bij zee
De kreek van De Slufter is het minst diep vlak bij zee

Onderzoek
Gelukkig is er net op initiatief van het Hoogheemraad- schap in samenwerking met Staatsbosbeheer een serie onderzoeken door studenten van verschillende universiteiten naar De Slufter op gang aan het komen. Reden is dat bij een recente controle van de berekening van de eisen waar de zeewering in de Texelse duinen aan moet voldoen, bleek dat de Zanddijk ook veilig is wanneer er geen grenzen aan de breedte van de Sluftermonding worden gesteld. Aan de ene kant gaat de berekening grondig worden overgedaan. Aan de andere kant wordt berekend wat dit voor veranderingen in De Slufter tot ge- volg zou kunnen hebben en dus voor de natuurwaarde gaat betekenen. Juist aan dit onderdeel kan een scala aan onderzoeken door studenten een bijdrage leveren.
18 augustus water dat De Slufter instroomd knaagt aan de oever
18 augustus water dat De Slufter instroomt knaagt aan de oever

Eerder onderzoek
Eerdere onderzoeken van studenten leverden ook waarde- volle informatie op. In de jaren vijftig werd gedacht dat de Groote Slufter, nabij P28, verzand was en dat dit dus met de (Kleine) Slufter ook zou kunnen gebeuren. Mevrouw van der Borg kwam toen na bestudering van kaarten en stroming tot de conclusie dat dit niet zou gebeuren. Later bleek uit het archief van Rijkswaterstaat dat de Groote Slufter met schermen en kruiwagens was gedicht. In 2003 kwam M. Durieux tijdens zijn studie tot de conclusie dat verzanden wel mogelijk is wanneer de kreek langer dan 3100m zou worden. Dan wordt bij storm de drempel, die bij normale omstandigheden vlakbij zee ontstaat doordat zand hier met de sterke ebstroom naartoe stroomt, niet meer afgebroken.

Boswachter Erik van der Spek

reageren

geef een reactie

  • Eiders and mating redshanks at the Slufter on Texel | Dear Kitty. Some blog
    23 augustus 2013 om 13:31

    […] level in the Slufter is very low now. For weeks, the wind has come from the north-east, hindering sea water trying to enter the estuary. And it has been […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog