Project Achtbunder, uitbreiding van De Slufter op Texel afgerond
Dinsdag 1 mei heeft Staatsbosbeheer het project Achtbunder in De Slufter op Texel afgerond met een bijeenkomst en excursie voor mensen die bij de uitvoering van dit project betrokken waren. Tijdens de korte bijeenkomst in strandpaviljoen 28 zijn enkel toespraken gehouden en is de DVD die van het project gemaakt is gepresenteerd. Aansluiten is het in 2002 herstelde Bunkervallei en het project Achtbunder bezocht.
Het werk
Het aan De Slufter grenzende weiland ‘de Achtbunder’ kan zich nu tot kwelder ontwikkelen nadat de dijkjes die in het verleden tussen de duinen zijn aangelegd om het gebied van De Slufter los te maken zijn verwijderd. Om kwelderplanten een kans te geven is het weiland geplagd. De werkzaamheden maken deel uit van een serie projecten die onder leiding van Rijkswaterstaat zijn ontwikkeld om de oppervlakte van de gebieden waar zoutwater en zoetwater elkaar ontmoeten te vergroten. Veel van deze gebieden zijn in het verleden ingepolderd, terwijl hier juist de bijzondere natuur uit ons Deltagebied is te vinden. In 2002 zijn de Bunkervallei en de Groene Hoek op een vergelijkbare manier weer aan De Slufter toegevoegd.
Districtshoofd Trudy van der Zanden van Staatsbosbeheer vertelde over de achtergronden en de uitvoering van het project. Liz van Duin directeur Water en Scheepvaart van Rijkswaterstaat gaf uitleg over het belang van het herstel van zoet-zout overgangen en ander natuurherstel zoals aanleg van mosselbanken en aanplant van zeegras waar Rijkswaterstaat aan meewerkt. Werkzaamheden Het weiland de Achtbunder is geplagd om een bodem te krijgen waarop de natuur nieuwe kansen krijgt. Kweldervegetatie met planten als lamsoor en zeekraal kan hiervan. Het werk is in september en oktober 2011 uitgevoerd door Westerlaken BV uit Den Burg. De grond die bij het plaggen vrijkwam is in overleg met het Waterschap gebruikt om de zeewering die door de duinen loopt te versterken. Bij de Krimweg is een duiker met klep geplaatst, zodat het zeewater niet onder de weg door kan stromen. Zoetwater uit de Eierlandse Duinen blijft hier naar zee stromen. Staatsbosbeheer heeft plaatselijk het wandelpad langs de Krimweg op laten hogen. Hierdoor is kans dat de Krimweg overstroomd niet groter dan het geval is. Adviesburo Marcel Uriot heeft de plannen uitgewerkt en de directie over het werk gevoerd. Het werk is gefinancierd door Rijkswaterstaat en het Overlevingsplan Bos en Natuur.
Video
Staatsbosbeheer heeft de uitvoering van het project op film vastlaten leggen en hier een DVD van laten maken. Deze DVD is gemaakt door Marc Plomp van het Texelse bedrijf Natuurdigitaal. De komende jaren zal de natuur dit gebied langzaam veranderen, vanaf het wandelpad is deze ontwikkeling goed te volgen.
geef een reactie