www.boswachtersblog.nl/ Texel

Aandacht voor Texelse zandbij

4 juli 2024 Boswachter Thomas van der Es in Texel

Dat Texel een vogeleiland is, dat weten jullie inmiddels wel. Daarom is het goed om tijdens het ‘vogelreces’ het te hebben over andere boeiende wezens met vleugels. In deze rubriek wil ik aandacht vragen voor bijen. Niet voor de honingbij, maar voor de wilde bij. Er zijn namelijk 359 soorten wilde bijen in ons land en slechts één daarvan is de (gehouden) honingbij. Van dit aantal wilde bijen komen er enkele soorten alleen op Texel voor en sommigen slechts op een paar plekjes in ons land, waaronder Texel. De bij die qua naam in ieder geval direct opvalt is de Texelse Zandbij. Hoe stoer is dit? Een specialistische bij met zelfs ‘ons’ eiland in zijn eigen naam, dat is goed voor een vleugje chauvinisme.

lees meer

Texelse Grote sterns met nieuwste technieken geteld en onder toezicht

13 juni 2024 Boswachter Thomas van der Es in Texel

De populatie grote sterns op Texel wordt nadrukkelijk gevolgd en gemonitord. Dit heeft alles te maken met de rampzalige uitbraak van vogelgriep in 2022 waarbij vele duizenden vogels stierven. Er zijn toen zoveel vogels doodgegaan dat de aantallen in West-Europa zijn afgenomen. Om de doorstart van deze bijzondere kustbroedvogels te volgen heeft Staatsbosbeheer een drone-vlucht laten uitvoeren en de kolonie onder camerabewaking gezet. Zo kan gevolgd worden of de vogels fit blijven, kunnen ringen afgelezen worden en kan verstoring door recreatie worden vastgelegd.

lees meer

Extreem nat weer levert verrassingen op

10 juni 2024 Boswachter Thomas van der Es in Texel

Het is een extreem nat voorjaar. Dat is voor sommige soorten nadelig en menig wandelaar heeft al natte sokken gehaald op Texel. Het levert ook verrassingen op, zoals een spontane nieuwe kolonie lepelaars in de Lange Dam Vallei op Texel, ten westen van de Slufter. In dit blog vertel ik daar meer over.

lees meer

Vogelwachters blij met vernieuwd onderkomen

7 juni 2024 Charlotte Maas in Texel

Het broedseizoen is in volle gang en dat betekent dat de vrijwillige vogelwachters weer aan het werk zijn. Het is dit jaar het tweede seizoen waarin de vrijwillige vogelwachters bij de Geul gebruik maken van het vernieuwde vogelwachtershuisje van Staatsbosbeheer.

lees meer

Gastblog: Metselen in De Slufter

5 juni 2024 Charlotte Maas in Texel

De Slufter is al meer dan 100 jaar in ieder jaargetijde een geliefde plek voor vogelaars. Maar de vrijwillige vogelwachters hebben niet alleen oog voor vogels. Er zijn genoeg andere interessante natuuritems en vertellen daar graag over.

lees meer
meer berichten
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog