Van boom tot bos route op Terschelling
Ter gelegenheid van het Jaar van het bos, vanwege het 125 jarige bestaan van Staatsbosbeheer, hebben boswachters in het hele land speciale 'Van boom tot bos'-wandelingen uitgezet. Zo ook op Terschelling!
Omdat er op Terschelling een uitgebreid wandelroute netwerk is, vonden we een nieuwe route niet nodig. We hebben daarom gebruik gemaakt van de bestaande groene route bij het Formerumer bos/de Wilhelminapolder die start bij de Natuurschuur in Lies. Langs de route vind je via QR-code bordjes verhalen over bomen, bos en bosbeheer én leuke opdrachtjes voor kinderen!
De route ‘Formerumer bos en Wilhelminapolder‘, nu dus ook de ‘Van boom tot bos route’ op Terschelling is 4,5 kilometer lang en gaat het grootste deel door het bos. Het Formerumer bos is het meest gevarieerde bos van Terschelling. Het lag het gunstigst voor bosaanplant zo’n 115 jaar geleden, vandaar dat daar relatief veel verschillende soorten zijn aangeplant en dat zie je.
Weet je waarom er dode bomen in het bos blijven staan? Hoe een levende boom ‘werkt’? Waar de turfdobes op Terschelling oorspronkelijk voor zijn aangelegd? Zo maar wat weetjes die in de route worden verteld.
Zelf heb ik 5 korte video’s gemaakt met een uitleg over Terschellinger bosfenomenen, zoals de genoemde turfdobes . (Spoiler: turfdobes zijn aangelegd ten tijde van de bosaanplant om de bolster turven in te drenken (te weken) die bij de wortels van de jonge aanplant werden mee geplant, om zo voedsel en water mee te geven voor de boompjes). Deze vlogs zijn ook via qr codes op de route te bekijken.
Kom je kennis over bos en bomen vergoten en natuurlijk genieten van deze prachtige route op het mooie Terschelling. Vooraf of nadien kan je natuurlijk een kijkje nemen bij onze Natuurschuur (als er vrijwilligers zijn die dag om hem open te doen).
Deze gemarkeerde (gezins)route is met een (voor zandpaden geschikte) kinderwagen te doen. Als het heeft geregend zijn er een paar natte plekken in de route, die vanwege de hoge waterstand in de bodem na afgelopen natte winter niet meer opdrogen. Hou daar rekening mee. Deze wandeling is ideaal bij heel warm weer: het bos heeft een natuurlijke airco en is altijd veel koeler dan andere gebieden. Overigens ook ideaal bij (zachte) regen: je loopt lekker beschut onder de kronen van de bomen door.
geef een reactie
Pieter
Ik heb geen smartphone. Is er ergens ook nog een brochure of flyer van de route?
Remi
Hoi Pieter,
Dit is een gemarkeerde route, die is te volgen zonder smartphone. De qr codes moet je natuurlijk wel scannen met een mobiel apparaat. De informatie is gebundeld en een deel is in de route onderweg gebruikt. Dit is ook te bekijken op de website van Staatsbosbeheer: https://www.staatsbosbeheer.nl/jaar-van-het-bos/bosweetjes
Vr gr Remi (boswachter)