www.boswachtersblog.nl/ Terschelling

Aan de slag voor de klokjesgentiaan

26 november 2014 Boswachter Joeri Lamers in Terschelling

Achter de Natuurschuur in Lies is op dit moment een graafmachine bezig met het afgraven van een stukje duin. We laten de bovenste bodemlaag, met daarop vooral grassen, verwijderen om zo een mooi blauw en zeldzaam plantje weer meer ruimte te geven; de klokjesgentiaan.

Klokjesgentianen zijn in Nederland tegenwoordig behoorlijk zeldzaam doordat het aantal natte heidegebieden langzaam af is genomen. In de duinen van Terschelling komt de soort op vier plekken voor, bij Hoorn, Lies en Oosterend. Hij groeit vooral langs de randen van smalle en vochtige paadjes. Zodra de plantengroei te hoog wordt en grassen de overhand krijgen verdwijnt het plantje snel. Achter de Natuurschuur groeit hij ook langs zo’n paadje. Door de randen van het pad intact te laten maar de angrenzende vegetatie af te graven hopen we dat de klokjesgentiaan zich weer beter kan verspreiden. Behalve de klokjesgentiaan groeit hier ook, als enige plek op het eiland, de kleine zonnedauw. Dit is een vleesetend plantje die leeft van kleine insecten die hij vangt met zijn plakkerige blaadjes.

reageren

geef een reactie

  • Ger Welmers
    7 februari 2015 om 20:58

    Bij de ijsbaan groeit toch ook de zonnedauw ?

    • Boswachter Joeri Lamers
      9 februari 2015 om 09:34

      Goedemorgen Ger,

      Dat klopt. Dat is de Ronde zonnedauw. Achter de schuur in Lies groeien twee soorten, de ronde en de kleine. Die laatste is op Terschelling erg zeldzaam.

      Groet,

      Joeri Lamers

  • Bauke Homma
    26 november 2014 om 20:16

    goed plan! wij gaan elk jaar naar de klokjesgentianenen kijken en wat ons betreft: hoe meer hoe beter. er zijn trouwens op Terschelling meer plaatsen waar afplaggen weer een fantastische vegetatie heeft opgeleverd.

  • Marsh grass-of-Parnassus, and other Meijendel plants | Dear Kitty. Some blog
    26 november 2014 om 14:51

    […] Marsh gentian plants of Terschelling island: here. […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog