www.boswachtersblog.nl/ Terschelling

Potvis aangespoeld op de Boschplaat

31 juli 2013 Boswachter Remi in Terschelling

IMAG0152 IMAG0153Maandagmiddag spoelde een nog levende potvis van 15 meter lang aan op Terschelling, bij paal 25 midden op de Boschplaat.

Het spiksplinternieuwe Protocol Stranding Levende Grote Walvisachtigen (opgesteld na ‘Johanna de Bultrug’ van Texel) kon meteen toegepast worden. Hierin staat niets over de rol van de natuur/terreinbeheerder, maar op Terschelling heeft Staatsbosbeheer bv. wel een taak op het gebied van terreinadvies. Collega Freek Zwart snorde samen met Tony Overdiep van Rijkswaterstaat snel het protocol op, en collega Jan Ellens zorgde voor een rappe papieren verspreiding onder medewerkers van Rijkswaterstaat (RWS), politie en de gemeente ter plaatse op het strand. 

Retourtje potvis
Volgens het protocol moest het Ministerie van EZ een zogenaamde ‘strandingscoördinator’ aanwijzen; dit werd een medewerker van RWS op Terschelling (Jan Roelof Witting). Onze Jan Ellens was vrijwel continu op de strandingsplek voor deskundig advies over het gebied en hulp bij verkeersgeleiding.

Voor het beeld: bij paal 18 staat de meest oostelijke strandtent. Tot daar kunnen mensen met de auto/fiets komen. Van paal 18 tot aan paal 25, waar de potvis lag, was het dus een aardige tocht (voor de mindere rekenaars onder ons: een strandtochtje van 7 km). We wilden graag rust houden in een kwetsbaar gebied als de Boschplaat, maar de jeeps met belangstellenden waren niet tegen te IMAG0151houden. Dat is ook iets typisch eilands, en verliep gelukkig goed: de auto’s reden allemaal via de waterlijn. Overigens speelden de huifkarbedrijven handig in op de actualiteit: €20,- voor een ‘retourtje potvis’!

In het protocol staat dat de walvisachtige binnen 12 uur (levend) na de stranding terug de zee in moet zijn. De Staatssecretaris van Economische Zaken beslist daarna op advies van het deskundigenteam over het lot van het dier en geeft de benodigde ontheffingen van de Flora- en Faunawet af. Zo lang heeft het op Terschelling niet geduurd. Om 18.30 uur was de potvis al dood.
Dinsdagochtend heel vroeg is de dode tientonner weggesleept naar Harlingen voor verder onderzoek en destructie. Jan Ellens: “Na de opkomende vloed zijn nu bijna alle sporen uitgewist en is de rust op de Boschplaat wedergekeerd.”

In deze reportage van de NOS mooie luchtbeelden van de plek op de Boschplaat.

 

reageren

geef een reactie

  • Sperm whale on Terschelling dies | Dear Kitty. Some blog
    31 juli 2013 om 12:28
  • tina van slot
    31 juli 2013 om 12:28
  • Ernst de Leeuw
    31 juli 2013 om 11:21

    Leuk aanvullend stukje Remi. Het is natuurlijk niet de eerste potvis die aanspoelt, maar zou zo’n aangespoelde grote vis, niet eens eigendom van Terschelling kunnen blijven om na preparatie/ontleding ergens op het eiland permanent tentoongesteld te kunnen worden. Of wordt dat te prijzig?
    Een aantal jaren geleden, schiet me opeens te binnen, hebben ze, ik dacht in België, eens een walvis begraven. Met als doel later het skelet op te graven en weer in elkaar te zetten.

    Hartelijke Groeten,

    Ernst de Leeuw (Waddenwandelen)

    • Remi Hougee
      2 augustus 2013 om 08:24

      Hoi Ernst,

      ja zou wel mooi zijn! Maar ik denk idd erg duur (al ben ik geen specialist hoor…).

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog