www.boswachtersblog.nl/ Terschelling

Natuur wijs

24 april 2013 Boswachter Remi in Terschelling

Afgelopen maandag heeft groep 3/4 van de Margrietschool op Terschelling een buitendag gedaan, volgens de Natuurwijs methode. Met de boswachter (en maandag had ik zelf de eer!) de natuur ontdekken!IMAG0439

We gaan vaker met scholen op pad; onze  natuurgidsen nemen de scholen van de wal mee de natuur in, de eilander’ scholen doen we veelal zelf. We, dat zijn boswachters Oene, Jan, Joeri en ikzelf. Voor de uitvoering van Natuurwijs hebben Jan, Oene en ik een training gevolgd bij het Natuurcollege (met onder andere oprichtster en trainster Irene von Lippe-Biesterfeld).  In deze methode gaan kinderen vooral zintuiglijk de natuur ontdekken, en daarbij ook de eigen stilte opzoeken. Dit alles gekoppeld aan een rode draad die de boswachter samen met de docent bepaald, waar ook (basisschool)kerndoelen aan kunnen worden gekoppeld. En natuurlijk bekeken vanuit, en gespiegeld aan het mooiste beroep ter wereld, de boswachter!

Voor maandag hadden de juf en ik de rode draad bepaald op ‘leefwereld’. Vanuit de leefwereld van het kind (kamer, huis tuin enz.) de verschillende leefwerelden in de natuur beleven en ontdekken. Hierbij moeten natuurlijk eerst de zintuigen worden gescherpt:

Je hoort het beste na een stilteoefening…(“sssst!… hoeveel verschillende vogelgeluiden hoor je?”)  je ruikt het beste na een ademhalingsoefening…. (“adem diep in door je neus en diep uit door je mond, doe dit tien keer, en ruik de eilandlucht”) en je ziet het beste na een kijkoefening….. (“zoek aan de hand van deze edelsteentjes kleuren in de natuur die erop lijken”).

Onderzoek!
Onderzoek!

En het mooiste van de dag was natuurlijk het echte leefwereldonderzoek: met schepnetjes de plas Doodemanskisten onderzoeken! Helaas was het waterleven door de late lente nog vrij klein…. de gevonden schaatsenrijdertjes, watermijten, bootsmannetjes en schrijvertjes waren kleiner dan ze kunnen worden. Maar, eerlijk is eerlijk, we hadden ook te weinig tijd om echt op zoek te gaan kikkerdril, salamanders, kikkers, watertorren en schorpioenen. Met de belofte de volgende keer langer tijd hiervoor over te houden (natuurwijs doe je drie keer per jaar met dezelfde klas) namen we afscheid.

Natte voeten?
Natte voeten?
Hebbes!?
Hebbes!?

Behalve de Natuurwijs methode, werken we ook met Woordvoerders van de natuur, Natuursprong, en natuurlijk allerlei losse natuuractiviteiten en lesbrieven. Op dit moment bekijken we samen met de Waddenvereniging de mogelijkheid om onze schoolactiviteiten te bundelen en onder te brengen in het aanbod van de Waddenzeeschool.

reageren

geef een reactie

  • kees haak
    24 april 2013 om 17:55

    Oke, mooi werk! Maar… er ligt op de plekken waar jullie geweest zijn meer wegwerpafval dan normaal: veelal snoepverpakking/frisdrankpakjes/flesjes. Toch nog maar eens extra op wijzen.
    NATUUR!

    • Remi Hougee
      25 april 2013 om 10:45

      Hallo Kees,

      het verwondert me dat jij het beeld hebt dat dit op de betreffende dag met deze klas veroorzaakt zou zijn. We hebben maandagmiddag namelijk niks genuttigd, geen van de kinderen had iets bij zich, en we hebben zelfs juist nog zwerfafval opgeruimd! (Bierflesjes en scherven, plank met spijkers, plastic). Dat is iets wat we overigens altijd doen als we met een klas op stap gaan en (veel) zwerfafval tegenkomen.

      Overigens zullen we nooit een klas op snoep en frisdrank trakteren, en mijn ervaring is dat docenten over het algemeen ( en zeker van een eilander’ school) er aardig op letten dat de kinderen de rommel niet zomaar weggooien.

      Dit neemt niet weg dat er op plaatsen (veel) zwerfafval ligt, wat dus door mensen weggegooit moet zijn. Erg jammer. Ik kan me voorstellen dat dat ergernis oproept, doet het ook bij mij!

      Zoals het vroeger zo mooi werd gesteld:
      “Laat niet als dank voor het aangenaam verpoozen, den eigenaar van t bosch de schillen en de doozen.”

      Vriendelijke groeten,

      Remi

    • kees haak
      25 april 2013 om 11:06

      In dat geval: mijn verontschuldigingen. Maar de laatste week zie ik geregeld groepen scholieren over de Duinweg fietsen, hun karretjes in het gras parkeren en vervolgens massaal het bos ingaan. Dat zullen niet steeds groepen van Staatsbosbeheer zijn geweest. Dus nogmaals sorry.
      Kees

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog