www.boswachtersblog.nl/ Schoorlse Duinen

Waarom staan die hekken in het bos?

28 november 2024 Boswachter Samuelle van Deutekom in Schoorlse Duinen

Als boswachter van de Schoorlse duinen krijg ik vrijwel elke dag vragen van bezoekers. Dat gaat over van alles, van bijzondere planten of dieren die mensen gezien hebben tot klachten over bijvoorbeeld drukte of afval. De afgelopen weken gaan de vragen vooral over de werkzaamheden die we in het bos aan het uitvoeren zijn. 

Wie afgelopen tijd door de Schoorlse Duinen heeft gelopen, heeft het namelijk bijna niet kunnen missen: een gedeelte van de paden is afgezet i.v.m. de dunning die we er uitvoeren. Het kan even schakelen zijn als het vaste rondje niet gelopen kan worden. En de hekken roepen veel vragen op. Allereerst krijg ik natuurlijk de vraag wat we in het bos aan het doen zijn: bij een dunning halen we gericht bepaalde bomen uit het bos weg. Die bomen hebben we vooraf geselecteerd en van een stip voorzien.  

Met een stip wordt aangegeven welke dennen gekapt moeten worden.

We krijgen vaak vragen over de werkzaamheden die we in de Schoorlse Duinen uitvoeren. Zo kregen we onlangs via de Duinstichting veel vragen van mensen uit de omgeving. Deze heb ik gebundeld tot een Q&A. En twee vragen heb ik hieronder uitgelicht.

Mij wordt vaak gevraagd waarom we juist nú werken in het bos. Het lijkt niet ideaal zo in de natte tijd…  

Er wordt in het najaar/winter gewerkt omdat er dan de minste broedvogels zijn. En om tijdens de werkzaamheden geen andere dieren te verstoren zoals vleermuizen in winterslaap, wordt er vooraf gecontroleerd waar deze zitten. Daarna zijn we voornamelijk afhankelijk van de planning van de aannemer. Deze doet met zijn speciale machines klussen door het hele land. De afspraak is in elk geval dat er niet in de vakanties wordt gewerkt. 

Een andere vraag die ik regelmatig krijg is waarom we het bos niet vanzelf laten doorgroeien naar gevarieerd bos? Alle dennen die er staan zijn zo ongeveer tegelijkertijd in vakken aangeplant. In zo’n vak staan allemaal dennen van dezelfde soort en dezelfde leeftijd, dicht op elkaar. Er komt weinig licht op de bodem en vindt er geen natuurlijke verjonging plaats. In een gevarieerd bos valt ter af en toe een oude grote boom om, die dan als het ware ruimte maakt voor jongen bomen. Doordat alle bomen hier dezelfde leeftijd hebben, gebeurt dit niet. We halen een deel van de dennen weg en geven loofbomen meer de ruimte. Daardoor krijgen boompjes zoals lijsterbes en hulst de kans om ook groot te worden. Dit is niet alleen goed voor de biodiversiteit en variatie, maar zorgt ook dat het bos beter tegen extreem weer en ziektes kan.  

Voor nu betekent het even een paar weken om het werkgebied heen lopen. Oók in het weekend, want zelfs als er niet gewerkt wordt, kunnen er gevaarlijke losse takken hangen.  

Wil je meer weten over onze werkzaamheden dit najaar? Kijk dan op deze blog
Heb je nog vragen? Stuur dan een mail naar boswachtersschoorlseduinen@staatsbosbeheer.nl

Hier vind je de veelgestelde vragen die we via de Duinstichting ontvingen.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog