Staatsbosbeheer gaat verder met werkzaamheden in de Schoorlse Duinen
Staatsbosbeheer gaat komende maanden verder met werkzaamheden in de Schoorlse Duinen. In het noordelijke deel van het bos wordt een dunning uitgevoerd. Hier worden dennenbomen weggehaald om plaats te maken voor jonge loofbomen. In het open duin exoten verwijderd om de duinen open te houden.
Werkzaamheden locatie 1: Van dennenbos naar Atlantisch Duinbos
Bij een dunning halen we een aantal bomen uit het bos weg, om meer ruimte en licht te creëren voor jonge bomen. Het betreft een deelgebied van zo’n 107 hectare in het noorden van de Schoorlse Duinen waar Staatsbosbeheer een deel van de dennenbomen gaat weghalen, om ruimte te maken voor meer loofbomen. Zo kan het bos ontwikkelen van een monotoon dennenbos naar een gevarieerd, gemengd bos. Dit vergroot de biodiversiteit en tevens de weerbaarheid van het bos. Het is onderdeel van een meerjarenproject, waarin elke paar jaar dennen worden weggehaald voor meer ruimte voor loof. Het resultaat wordt een Atlantisch duinbos met meer soorten bomen, planten en dieren.
Tijdens de werkzaamheden zullen de bomen met een oranje stip gekapt worden. Dit gebeurt met een machine, een harvester. Deze ontdoet de boom van de takken en zaagt de boom in stukken. De boomstammen worden eerst opgestapeld langs de Nieuwe Weg. Daarna worden ze afgevoerd en verwerkt. 95% van het hout wordt OSB plaat, 5% kisthout. Het tophout en takken blijven in het gebied liggen. Dit is een vereiste binnen de Natura 2000 regelgeving. Het kan er in het begin rommelig uitzien, maar het is voor de ecologie van het bos heel nuttig dat het juist blijft liggen.
Werkzaamheden locatie 2: Open duinen open houden
De open duinen in de Schoorlse Duinen dreigen dicht te groeien doordat snelgroeiende boomsoorten als Amerikaanse vogelkers en de zeeden er makkelijk uitzaaien. Hierdoor verdwijnt het open duin en daarmee de bijzondere soorten die er leven. Daarom gaat Staatsbosbeheer dit jaar ten noorden van de Schoorlse Zeeweg en ten westen van het Leeuwenkuilbos aan slag. De jonge zeedennen en Amerikaanse vogelkers worden door een aannemer handmatig weggehaald. De bomen worden afgezaagd en daarna versnipperd. De snippers zullen deels worden gebruikt voor het herstel van de paden in het duingebied.
Omleidingen voor de werkzaamheden
De dunnings werkzaamheden starten half november. Tijdens deze werkzaamheden in het bos zal voor de veiligheid het werkgebied afgesloten zijn voor publiek. De gemarkeerde wandelroutes worden in het veld omgeleid. De ruiterpaden Schoorlse Zeeweg – Blokkerspaadje en Oorsprongweg – Hargen parkeerplaats zijn afgesloten. En de Noordroute voor MTB is gesloten. Deze werkzaamheden zullen half december worden afgerond. Bezoek Buitencentrum Schoorlse Duinen voor meer informatie over de routes, dagelijks geopend van 10:00 tot 17:00
De werkzaamheden in het open duin zijn 11 november gestart. Deze werkzaamheden worden afgerond voor eind februari 2025, tijdens de kerstvakantie ligt het werk stil.
Hier vind je meer informatie over werkzaamheden in de Schoorlse Duinen
geef een reactie
Hugo Meyer
Prachtig wat jullie doen om het bos ook weer wat meer loofbomen te geven. Desalniettemin, zou het toch niet mogelijk zijn om nog ergens eenperceel met naaldhout te laten staan? Niet alleen vanwege de aparte, typische sfeer van een naaldhoutbos, maar ook omdat naaldhout ook een belangrijk stukje geschiedenis is van het Schoorlse bos, eens een belangrijke leverancier van mijnhout voor onze Limburgse mijnen.
Boswachter Samuelle van Deutekom
Dag Hugo,
Bedankt voor je reactie. Het dennenbos hoort zeker bij de geschiedenis van de Schoorlse Duinen.
Er zijn drie locaties in het bos waar helemaal niet gedund mág worden. Dit zijn bosreservaten. Hier wordt onderzocht hoe bos zich ontwikkeld als er niets wordt gedaan. Dit gebeurt op meerdere plekken in het land door de WUR, Wageningen University & Research.
Daarnaast naast zijn nog 3 redenen om ergens niet te dunnen.
1. Er is staat geen loofhout in het gebied of in de buurt. Dus het bos zal zich nog niet door ontwikkelen.
2. Het gebied is zo stijl dat het niet bereikbaar is met de machines.
3. Het is een erg kenmerkend deel van het landschap en het heeft veel waarden voor de beleving.
We zetten ons dus in om op sommige locaties het dennenbos te behouden.
Groetjes,
Boswachter Samuelle
Helga Vis
Bestaat er geen risico dat de versnipperde zeedennen en vogelkers die voor de paden worden gebruikt weer opnieuw kiemen. Blijven de zaden dan niet in leven?
Boswachter Samuelle van Deutekom
Dag Helga,
Goede vraag. De Amerikaanse vogelkers draagt nu geen zaden, dus die komen niet in de snippers. Bij de dennen worden de dennenappels wel gesnipperd. De meeste dennenappels zijn nog niet rijp, dus die zaden kunnen niet kiemen. Mocht er toch nog zaden in het pad komen dan is de kans dat ze kiemen erg klein, want er wordt veel overheen gelopen. En daarnaast is het niet erg als er een paar dennen kiemen, want de snippers worden alleen in het bos gebruikt. De den mag daar groeien zolang het er niet te veel zijn.
Axel Bak
Succes met dit geweldige project. Exoten bestrijden, verjongen, lucht en licht laten neerdalen waar het jaren niet geweest is, als het ware… Top!
Boswachter Samuelle van Deutekom
Dankjewel Axel!