www.boswachtersblog.nl/ Schoorlse Duinen

Werkzaamheden Schoorlse Duinen najaar en winter 2024-2025

2 oktober 2024 Boswachter Samuelle van Deutekom in Schoorlse Duinen

De Schoorlse Duinen is een prachtig groot natuurgebied. En hier speelt van alles rondom natuurbeheer en recreatie. In deze blog vind je een update van wat komende maanden speelt in de Schoorlse Duinen.

Natte paden

Door de extreme regen van afgelopen jaar is de waterstand in de Schoorlse Duinen erg hoog. Op veel plekken profiteert de natuur hiervan, er vlogen veel libellen deze zomer, de rugstreeppad liet zich in het hele gebied horen en de heide stond volop in bloei. De verwachting is dat met de regen in de komende herfstmaanden weer veel paden onder water komen te staan. Daarom zijn of worden de volgende maatregelen genomen:  

💧 Een gedeelte van de wandelroutes wordt verlegd. Soms is dit een paar meter naar links of rechts en soms gaat de route over een ander pad.   
💧 De tijdelijke overbrugging op de Schoorlse Zeeweg die we samen met Paal29 hebben geplaatst, blijft voorlopig liggen en wordt voorzien van andere rijplaten. Zo is tweerichtingsverkeer mogelijk. 
💧 Er wordt druk gewerkt aan een permante oplossing door de Schoorlse Zeeweg op te hogen. 
💧 Het is niet haalbaar om alle paden droog te houden. Om te voorkomen dat mensen vast lopen zullen we ons best doen om zoveel mogelijk bezoekers in het veld goed om te leiden. 

Dankzij de tijdelijke fietsbrug kan je met droge voeten oversteken.

Dunning in het bos

Dit najaar wordt er gewerkt in het bosgebied in het noorden van de Schoorlse Duinen. Bij een dunning halen we een aantal bomen uit het bos weg, om meer ruimte en licht te creëren voor jonge bomen. Vanaf half november gaat Staatsbosbeheer een gedeelte van de dennen weghalen, om ruimte te maken voor meer loofbomen. Dit doen we omdat we zo het bos ontwikkelen van een monotoon dennenbos naar een meer gemengd bos. Dit vergroot de biodiversiteit en tevens de weerbaarheid van het bos. Het is onderdeel van een meerjarentraject, waarin elk jaar in een deel van de Schoorlse Duinen dennen worden weggehaald voor meer ruimte voor loofbomen. Naast meer biodiversiteit is het ook gunstig voor de brandveiligheid. Loofbomen hebben een hoger vochtgehalte in de bladeren waardoor de bomen minder ontvlambaar zijn. Daarentegen bevatten dennen harsen en etherische oliën waardoor de bomen meer ontvlambaar zijn. Lees hier meer over deze werkzaamheden

Open duinen open houden

De open duinen in de Schoorlse Duinen dreigen dicht te groeien, doordat snelgroeiende boomsoorten als Amerikaanse vogelkers en de zeeden er makkelijk uitzaaien. Hierdoor verdwijnt het open duin en daarmee de bijzondere soorten die er leven. Staatsbosbeheer gaat deze winter ten noorden en zuidwesten van de Schoorlse Zeeweg aan de slag met het verwijderen van exoten. De jonge zeedennen en Amerikaanse vogelkers worden door een aannemer grotendeels handmatig weggehaald. De zeedennen worden afgezaagd en daarna versnipperd. De snippers worden gebruikt voor het herstel van de paden in het duingebied. Lees hier meer over deze werkzaamheden.

De zeedennen worden met een kabelbaan uit het open duin getakeld om de bodem zo min mogelijk te beschadigen.

Herziening Natura 2000 beheerplan  

De maatregelen die Staatsbosbeheer uitvoert in de Schoorlse Duinen zijn gebaseerd op het Natura 2000 beheerplan van de Provincie Noord-Holland. In dit plan staat hoe we ervoor zorgen dat de natuur herstelt en verbetert. Het huidige plan is in 2023 geëvalueerd en wordt momenteel herzien door de provincie. Hierin wordt bepaald welke werkzaamheden Staatsbosbeheer in het gebied moet uitvoeren. Hierin wordt dus ook vastgesteld of er de komende jaren nog meer bos gekapt moet worden om meer dynamiek in de duinen te creëren.

Lees hier het huidige Natura 2000 beheerplan en hier de evaluatie van Tauw i.o.v. de Provincie Noord-Holland.

Werken aan oplossing voor zand op het fietspad Blijdensteinsweg

Vlak bij de Blijdensteinsweg is er enkele jaren geleden voor gezorgd dat het duin onder invloed van de wind weer kan stuiven. En dat kun je inmiddels duidelijk zien: het duin is aan de wandel gegaan. Het is een machtig natuurlijk proces waarin de wind het werk doet en enorme hoeveelheden zand door de kuststrook verplaatst. Vrijwel nergens anders in Europa is er nog de ruimte en de mogelijkheid om dergelijke processen te laten plaatsvinden. Het maakt onze Schoorlse duinen echt uniek. Het is ook belangrijk voor het gebied: het stuivende zand draagt bij aan dynamiek en biodiversiteit die typisch horen bij een gezond duingebied. En, niet onbelangrijk: het draagt bij aan het ophogen van de duinen, iets wat we met de toekomstige stijgende zeespiegel hard nodig hebben. Helaas is er ook een keerzijde: het enorme wandelende duin overstuift een geliefd fietspad en geeft zo overlast voor fietsers.

Provincie Noord-Holland, Gemeente Bergen, Staatsbosbeheer, PWN, de Fietsersbond, het Fietsersplatform en de ANWB zitten samen rond de tafel om te kijken wat voor oplossingen en alternatieven er mogelijk zijn voor dit probleem, zodat het aantal km fietspad in duinen niet afneemt en iedereen kan blijven fietsen. Tot die tijd wordt het fietspad geregeld geveegd door PWN en Staatsbosbeer. Dit wordt tot 2026 mede gefinancierd door provincie Noord-Holland.

Beleef de Schoorlse Duinen

Er zijn deze herfst weer heel veel leuke dingen te beleven in de Schoorlse Duinen. Speciaal om de duinen voor iedereen toegankelijk te maken kan je op pad met de Zonnetrein. Of beleef de natuur op een andere manier met de stiltewandeling of de Viewparty. Kinderen kunnen komen spelen in de speelnatuur en op avontuur met Code S.T.O.R.M. of alles leren ver paddenstoelen op tijdens Paddenstoelen Speurtocht.  Kijk hier voor alle activiteiten.

Meer weten?

Heb je naar aanleiding van deze blog nog vragen over deze onderwerpen of andere zaken? Kom dan langs in Buitencentrum Schoorlse Duinen bij de boswachter. Tijdens het boswachterspreekuur zit de boswachter klaar om al je vragen te beantwoorden. Kom langs op één van deze onderstaande dagen:

Ma 7 okt 13:00-14:00 | Woe 9 okt 16:00-17:00 | Woe 16 okt 10:00-11:00 | Ma 21 okt 11:00-12:00 |Do 24 okt 15:00-16:00 – of stuur een email naar: boswachtersschoorlseduinen@staasbosbeheer.nl.

 

reageren

geef een reactie

  • Tonneke Lensen
    6 oktober 2024 om 06:24

    Mooi en duidelijk stuk Samuelle. Goed dat je spreekuur houdt. Hoop dat er veel mensen komen.

  • Axel Bak
    3 oktober 2024 om 10:39

    Bedankt voor alle info, echt superinteressant. Ben als leek en geinteresseerde de pdf’s aan het doorploegen. Het is een prachtig, goed onderbouwd project, op wetenschappelijke leest geschoeid, erg leerzaam ook!

    De natuur is bij jullie in goede handen, petje af!

  • Wilma Delaive
    2 oktober 2024 om 19:04

    Goedendag,, ik vindt het heel spijtig te horen dat er weer dennenbomen worden gekapt, en dat u de evaluatie niet afwacht van het natura 2000 rapport,
    Voor u acties probeert u steun te vergaren door op het Angst gevoel van mensen in te spelen,
    Bosbranden – overstromingen,
    Mag ik er op wijzen dat PWN erg blij was met de laatste bosbrand, en het is nog de vraag of het kappen van dennenbos de oplossing is tegen de stijgende zeespiegel,
    Zelf denk ik dat de opdrachten al te lang geleden zijn gegeven voor de kapwerkzaamheden, en is dit waarschijnlijk niet meer te stoppen zonder schadeclaim van de uitvoerders,
    Gelukkig doet de zandhagedis het tegenwoordig goed,
    PAS OP ZANDHAGEDIS OP FIETSPAD,

    VOORAL OP HET FIETSPAD WAAR ZE LIGGEN TE ZONNEN,,

    • svandeutekom
      3 oktober 2024 om 09:13

      Best Wilma

      De evaluatie heeft al plaatsgevonden. Het verslag van TAUW i.o.v. de provincie kan je hier lezen.

      De werkzaamheden zijn voor het vergroten en versterken van de biodiversiteit. Dat is de aanleiding. Het draagt ook bij aan het verminderen van de kans op bosbranden en een sterkere kustwering. Maar dat is niet de hoofdreden.

  • Gerda Schoen
    2 oktober 2024 om 18:48

    Mooi duidelijk verhaal Samuel.
    Top gedaan.
    Groeten

    • Boswachter Samuelle van Deutekom
      3 oktober 2024 om 09:13

      Dankjewel!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog