www.boswachtersblog.nl/ Schoorlse Duinen

Bijzondere broeders in de Schoorlse Duinen

12 juni 2024 Boswachter Samuelle van Deutekom in Schoorlse Duinen

Een paar weken geleden kregen we een melding van bijzondere broeders. Een bontbekplevier had een nestje in de duinen gemaakt. In heel Nederland zijn er minder dan 500 broedparen, waarom gaan ze nou juist hier zitten?

De bontbekplevier leeft in open dynamische kustgebied met niet te veel begroeiing. De locatie die ze kiezen voor een nest ziet er misschien niet erg aantrekkelijk uit: kaal, open met veel stenen en schelpen. Hier maken ze een kuiltje dat ze bekleden met wat plantenmateriaal en wat steentjes. Daarin leggen ze de eitjes, juist doordat het zo open is kunnen ze goed overzicht houden.

Kale grond is de perfecte nest locatie voor deze vogel

Snel op pad

In het gemelde nest liggen in  3 eitjes, deze komen na ruim 3 weken uit. De jonge bontbekplevieren zijn nestvlieders. Ze blijven niet in het nest zitten zoals een koolmees maar gaan gelijk mee op pad met de ouders net als bijvoorbeeld jonge eenden.

Nestje van de bontbekplevier Foto: Koos Leek Fotografie

Wees voorzichtig voor deze vogel

De bontbekplevier kan wel 3 legsel in een jaar hebben, de laatste kan zelfs pas half juli worden gelegd.  Deze nestjes en eitjes zijn erg kwetsbaar. Blijf daarom op het pad en houdt je hond aan de lijn. Zo voorkom je dat het nest wordt verstoord of vertrapt en kunnen de bontbekplevieren veilig opgroeien.

Bontbekplevier met jong op Rottumerplaat Foto: Aaldrik Pot – Staatsbosbeheer
reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog