Alle rugstreeppadden verzamelen
Vanaf medio september vangt Staatsbosbeheer rugstreeppadden aan de noordkant van het Vogelmeer weg om ze daarna op een andere plek in de Schoorlse Duinen weer uit te zetten. Zo ondervinden de padden geen hinder van de plagwerkzaamheden die dit najaar plaatsvinden. De verzamelactie gebeurt onder deskundige leiding zodat de gevoelige slijmlaag van de padden niet wordt aangetast.
Begin deze week hebben we schermen geplaatst bij het Vogelmeer waar o.a de plagwerkzaamheden gaan plaatsvinden. Binnen deze schermen staan emmertjes waarin de rugstreeppadden worden verzameld.
Gebruik maken van natuurlijk gedrag
De vangactie vindt deze maand plaats omdat de paddentrek weer op gang begint te komen. Ze trekken vanuit o.a het Vogelmeer naar de zanderige stukken en graven zich in, soms tot wel 1,5 meter diep. Ik vind het mooi dat we op deze manier gebruiken maken van het natuurlijke gedrag van deze pad. Om te voorkomen dat ze zich ingraven op plekken waar plagwerkzaamheden plaatsvinden, worden ze de komende weken weggevangen. Erg benieuwd ben ik hoeveel padden we op deze manier kunnen verplaatsen.
Dagelijkse padcontrole
Tot aan de start van de werkzaamheden controleren deskundigen dagelijks de emmertjes op aanwezige padden. Ze tellen het aantal padden en verplaatsen de dieren naar een veilige plek in de Schoorlse Duinen. We halen het scherm en de emmertjes weg zodra er een periode geen rugstreeppadden meer worden aangetroffen. Staatsbosbeheer en een ecologisch onderzoeks- en adviesbureau zorgen voor zorgvuldige begeleiding van deze actie.
Laat emmertjes en padden ongemoeid
Ik verzoek u met klem de emmertjes en de padden en andere dieren die hierin zitten, ongemoeid te laten. Het aanraken van padden is gevaarlijk omdat het zout van handen de slijmlaag van de padden aantast. Leeg de emmertjes niet; dat gebeurt door deskundigen. De rugstreeppad staat op de Rode Lijst van bedreigde dier- en plantensoorten geclassificeerd als ‘gevoelig’. Hij is streng beschermd én wat mij betreft een van iconen van de Schoorlse Duinen.
Plagwerkzaamheden
Bij de plagwerkzaamheden wordt op verschillende plekken in de Schoorlse Duinen de bovenste laag van de verbrande bodem geplagd tot op het grondwater. Op deze plekken kunnen bijzondere natte duinvalleien zich weer ontwikkelen zodat soorten zoals de rugstreeppad hier volop van profiteren. De plagwerkzaamheden zijn een van de laatste ingrijpende werkzaamheden die nodig zijn om de duinen te laten herstellen na de branden uit de periode 2009-2011. Fijn dat we deze periode nu langzamerhand achter ons kunnen laten en vooruit kunnen kijken naar een gezond duingebied.
geef een reactie