Augustus: het vuilruimen kan beginnen
In de voorgaande blogs hebben wij u proberen mee te nemen in de dagelijkse verwonderingen en beslommeringen op Rottumerplaat. Eén aspect is in al die blogs onderbelicht gebleven, 'de olifant in de kamer' zoals de Engelsen dat fraai kunnen uitdrukken: afval.
Als begin juni vanaf de Harder de behuizing van Rottumerplaat in zicht komt, zien we meteen het afval in het aanspoelsel. De vloedlijn ligt vol met visdraad, oude pakken melk, plastic flesjes en kapotgescheurd visnet.
Schadelijk
Niet alleen is dit geen gezicht, al die kleurtjes in de vloedlijn, het is ook nog eens schadelijk voor vogels. Voordat het aanspoelt op Rottumerplaat ligt dit afval eerst natuurlijk in zee, dan kunnen vogels er mee aan de haal gaan. Buurman Erwin Goutbeek fotografeerde enkele weken terug op het strand van Rottumeroog een jan-van-gent die in draad verstrikt was geraakt, een triest gezicht.
Naast het bewaken, monitoren en inventariseren is een van de belangrijke taken van vogelwachters dus ook het opruimen van deze rotzooi. Om de broedvogels niet ‘onnodig’ te storen hebben we in juni en juli nauwelijks vuil geruimd, afgezien van hier en daar een stuk visdraad dat je even snel in je broekzak steekt. Nu het augustus is, kan het vuilruimen beginnen. Op strategische plekken hadden we al wat hoopjes flessen, emmers etcetera verzameld om deze later op te kunnen pikken.
Afval ontvlechten
Het meeste ligt op de hoogste en oudste vloedlijn. Deze vloedlijn bestaat voornamelijk uit opgedroogde stukken plantmateriaal. Combineer gedroogde takjes, strootjes en worteltjes met stug plastic, visdraad en ontvlochten stukken net en je krijgt een constructie waar menig Kasjmir-vloerkleed jaloers op zal zijn. Aan ons de taak de hele zaak te ontvlechten en in afvalzakken af te voeren.
Felgekleurde pony’s
Een karwei dat je liever niet zou willen doen, maar wel noodzakelijk is. In 2019 ruimden Aaldrik en Nicolette veel troep van de containerramp met de MSC Zoe. Een plastic pony werd toen hét symbool van die containerramp, ze spoelden per honderden aan. In 2020, ruim anderhalf jaar na deze ramp, spoelen er nog steeds pony’s aan. Dit knalroze of -gele speelgoed heeft dus misschien wel al die tijd in zee gedreven, ongelofelijk.
Hoewel sommige voorwerpen ronduit schandalig veel voorkomen (jerrycans, PET-flessen en glazen potten) zijn er ook zeldzamere voorwerpen. Soms zorgt zo’n vondst ervoor dat je even wegdroomt naar de samenleving buiten de Rottums. Sommige voorwerpen horen duidelijk aan het strand, alleen zullen ze niet op een dergelijke manier op Rottumerplaat gebruikt worden. Zo vonden we een nog deels opgeblazen luchtbed en verschillende strandballen.
Een bijzondere was de opblaasflamingo, die we met oostenwind vonden op de Noordkwelder. We kunnen niet voorkomen dat we hierdoor even gaan fantaseren over waar deze plastic vogel vandaan komt. Zou een Duitse kleuter wat beteuterd in de branding hebben staan kijken toen zijn of haar nieuwe plastic vriend steeds kleiner werd aan de horizon …?
Bram Ubels & Christian Brinkman
geef een reactie
Enith de Putter
Wanneer gaan we het plastic eindelijk een uitbannen?
jan nijland
Rotzooi opruimen is één van de dingen die de Vrienden van Rottumerplaat al sinds jaren doen. Echter de zooi van de Zoë brak alle records.
Theo Zuur
Donderdag 27 augustus ongeveer 13:20 uur
Waar waren jullie collega’s op Rotummeroog oostkant strand mee bezig? Ik kon midden op het Wad niet de 2 grote objecten thuisbrengen, waarbij 2 personen (jullie collega’s?) om toe liepen.
Theo Zuur naturistwadloper
weblogrottum
We hebben geen bijzonderheden doorgekregen. Waarschijnlijk waren onze collega’s op Rottumeroog ook vuil aan het ruimen. Zij kunnen dat ophalen met een quad en aanhanger.
Molly Verhoeff
Zo triest dat mensen er niet bij stilstaan wat die rotzooi voor de natuur betekent. Verder lees ik julli stukjes heel graag.
Dick Arentsen
Mooie terugkoppeling van de trieste bedoeling ?