www.boswachtersblog.nl/ Rottum

Wat is dat nou? #2

3 juli 2019 Aaldrik Pot in Rottum
Weerballon.

Weerballon.

'Kijk, daar ligt alweer zo'n K-ballon', zegt Nicolette als we over de zuidwestpunt van het eiland lopen. De laatste dagen is het elke dag raak, vooral folieballonnen zijn blijkbaar erg in trek. Het is natuurlijk leuk, iemand verblijden met een mooie ballon met teksten als Happy Birthday of I love you maar het eindigt meestal minder leuk als die ballonnen in de natuur terecht komen. Toen we dichterbij kwamen, bleek het nu echter om iets anders te gaan.

Pretballon
‘Pretballon’.

Grommend van ergernis propten we de ballon in een vuilniszak. We kunnen op onze inventarisatierondes veel vuil niet meteen meenemen (we verzamelen het op vaste punten en halen het later op met de kar) maar ballonnen nemen we wel altijd mee. We zien regelmatig hoe de langs waaiende cadeautjes ontzettend veel verstoring onder de vogels veroorzaken. Bovendien zitten er vaak van die venijnige stukjes plastic lint aan waar vogels in verstrikt kunnen raken.

Bij deze ballon was er nog meer afval. Er was een plastic ring aan bevestigd met daaraan een soort parachute. En daar weer aan zat een paar meter vliegertouw. Waar is dit nou weer goed voor, mopperden we verder. Toen we het vliegertouw bij elkaar probeerden te ‘harken’, bleek er een kastje aan vast te zitten dat wel iets weghad van een telefoonhoorn uit het druktoetsentijdperk.

Meetsonde
De meetsonde van de weerballon.

Op het apparaatje zat een roze papiertje met daarop de mededeling dat we een Radiosonde hadden gevonden die bedoeld is zur Messung meteorologischer Daten in der freien Atmosphäre. Aha, het waren de restanten van een weerballon. Hij was volgens het briefje opgelaten op 12 juni 2019 van Station 10304. Dat blijkt het weerstation in Meppen te zijn. Op het briefje wordt vervolgens gevraagd of je de weerballon na de vondst wilt opruimen en als de ballon schade heeft veroorzaakt of je moet kosten maken om het afval af te voeren kun je je vervoegen bij de Bundeswehr-Dienstleistungszentrum in München.

Dit was dus een ballon van/voor de wetenschap. Ook bij het Nederlandse KNMI wordt dagelijks in De Bilt zo’n ballon opgelaten om in de hogere luchtlagen (tussen 17 en 25 kilometer) allerlei metingen te doen.  De metingen zijn, aldus de site van de KNMI, van groot belang voor de weersverwachting op langere termijn. Daar maken we zelf natuurlijk ook dankbaar gebruik van. Maar we houden aan deze vondst ook een wat dubbel gevoel over. Het is nogal een hoop plastic afval, die sondes zijn maar eenmalig te gebruiken en moeten bij het klein chemisch afval.

Vliegertouw.
Tussen ballon en sonde zat enkele tientallen meters vliegertouw.

Wij vonden er nu toevallig eentje op een zandplaat die we, zoals gevraagd, netjes zullen afvoeren. Maar stel dat bij de 500 weerstations die wereldwijd aan het meetnet deelnemen, dagelijks zo’n ballon wordt opgelaten, komen per jaar 182.500 weerballonresten ergens terecht. Veel daarvan zullen waarschijnlijk in zee belanden en vooral dat vlijmscherpe vliegertouw lijkt ons nogal gevaarlijk voor allerlei dieren. En ook die ballon- en plasticresten zijn niet echt fijn natuurlijk. Zou daar niet iets anders op te verzinnen zijn?

Aaldrik Pot & Nicolette Branderhorst
Vogelwachters Rottumerplaat 2019

reageren

geef een reactie

  • Ben
    9 december 2019 om 20:46

    Er zijn in Nederland ca. 50 radiozend / luister amateurs bekend actief met het bergen van het grootste deel van de radiosondes die in NL landen. Met name van de Bilt, Meppen en Essen wordt hierdoor meer dan 60 procent van de apparatuur inclusief parachute en ballonresten uit het milieu gehaald. Een deel hiervan wordt hergebruikt voor eigen vluchten, met name de parachutes en het lichtgewicht touw waarbij meestal camera’s meevliegen die ook weer worden geborgen. Leden van deze groep hebben actief bij de fabrikant van de radiosondes gelobbied om de zender niet 1 uur na de landing uit te schakelen maar pas na 8 uur zodat hij nog lang genoeg te peilen blijft, en de leverancier is na testen overgeschakeld op een serie waarbij de hard plastic behuizing is vervangen door een behuzing van polystyreen (met sluitclips, zoals het gevonden model) wat minder vervuiling oplevert en ook minder gas en kleinere ballonnen mogelijk maakt. Het kan nog niet allemaal via satellieten helaas.

    Vluchtpad van deze sonde: https://wetterson.de/karte/?P0520589

  • Ronald Sinke
    3 juli 2019 om 21:15

    Vorig jaar ook zelfde meetsonde gevonden onder een 5 jarige Abies alba in de Emmerdennen. Was al twee jaar oud.
    Mooie verhalen schrijven jullie !

  • Marcurios
    3 juli 2019 om 16:31

    Balonnen alleen verkopen nadat iemand zich geletimeerd heeft en nummeren, als ie dan teruggevonden wordt in de natuur, een boete van 200 euro naar de koper sturen. Dan leren mensen het wel af om rommel te laten slingeren.

  • Theo Zuur
    3 juli 2019 om 14:30

    Het oplaten van ballons is sinds kort in gemeente Hogeland (waaronder Rottumerplaat valt) verboden. Ik heb afgelopen zondag een rode foliechromeachtig ballon gevonden bij de vaargeul onder Rottumeroog, was net zo opvallend rood als de vaar routebakens.

    Theo Zuur > Every body is NATURE. NATUUR is me!

  • noordhollander
    3 juli 2019 om 12:42

    iets van de laatste decennia waarschijnlijk wellicht de goedkoopste methode….

    • Vogelwachters Aaldrik en Nicolette
      3 juli 2019 om 13:30

      Ja, zal vast en begrijp ik ook wel. Maar ik hoop dat het anders kan.

    • Michel
      5 juli 2019 om 14:51

      De eerste radiosondes werden in de jaren 20 van de vorige eeuw opgelaten en het is helaas nog steeds de enige praktische manier om de temperatuur van de luchtlagen te meten: je kan niet (eenvoudig en eenduidig) vanaf de grond de temperatuur , luchtvochtigheid , bewegings-snelheid en richting meten van de verschillende luchtlagen. (want vanaf de grond kan je geen verschil maken tussen de lucht die je tegen komt en de lucht die je wilt meten) De gegevens die door de drijvende ballonnen worden verzameld zijn de basisgegevens voor de rekenmodellen van oa het KNMI . Men deelt gelukkig wel de gegevens wereldwijd waardoor er steeds minder ballonnen opgelaten hoeven te worden. Maar desalniettemin vind ik het ook wat dubbel om te zien hoe zon latexballon met piepschuimen gps/meetzender en batterijen in de natuur terecht komt.

  • Rafaella
    3 juli 2019 om 11:56

    Helemaal mee eens. Mooie blog. Mag ook in de krant.

    • Henk v d M
      4 juli 2019 om 10:52

      Zou de restanten naar Meppen sturen met de opmerkingen over vlijmscherp touw enz. Uiteraard daarbij ook uitgelegd wat de gevolgen zijn voor de natuur. Een kopietje naar het KNMI met i.p.v. de ballonresten foto’s.
      Hopelijk gaan ze nadenken over het aantal ballonnen, samenwerking, innovatieve oplossingen, grote verbeteringen, enz.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog