Vogelwolken
De afgelopen week stond vooral in het teken van de tweede ronde van het broedvogelonderzoek. Wij lopen rondes volgens de BMP-methode van SOVON waarbij we alle vogelsoorten rond zonsopkomst inventariseren. Van sommige soorten, zoals de meeuwen, lepelaars en vooral scholeksters doen we nog wat uitgebreider onderzoek aan broedbiologie. Dit seizoen doen we in totaal zeven van deze rondes. Rottumerplaat is met circa 800 ha onmogelijk om in een keer te behappen rond zonsopkomst dus hebben we het eiland verdeeld in vijf deelgebieden. En dat betekent dus ook vijf heerlijke buitendagen voor de boeg.
Op maandag staan we om 6 uur op de Stuifdijk. Vandaag lijkt er al meer zang dan de zondag daarvoor, de temperatuur is ook weer wat hoger. We kunnen vrij vlot door dit ‘telgebied’ heen en lunchen thuis in het zonnetje, op onze uitkijktoren. Vandaag zijn er meerdere visdieven binnengekomen. Afgelopen dagen zagen we af en toe één exemplaar maar nu zijn ze ineens met z’n achten. Ze houden zich vooral op bij de grootste puindam van het eiland, die meteen voor de toren ligt dus wij zitten eerste rang.
De komst van de visdieven lijkt er bij hoogwater ineens voor te zorgen dat andere soorten ook hun positie/nestplek op diezelfde puindam willen veiligstellen. Niet eerder zagen we met hoogwater de kokmeeuwen en de scholeksters zo prominent paarsgewijs rusten op de puindammen. Zouden ze de concurrentie om de beste plekjes nu ineens gaan voelen?
Frisgroen
Dinsdag waait er een stevige oostenwind en daardoor voelt het kouder aan dan maandag. Het gebied dat we vandaag doorkruisen is een deel van het eiland waar je alleen kunt komen met laag water. Gelukkig is het tij deze week gunstig voor de monitoringsrondes en lopen we makkelijk de geul door en de kwelder over. Naast de vele meeuwen en graspiepers, noteren we onder meer tureluur, veldleeuwerik, scholekster en slechtvalk. Tussen de verdorde zeekraal zien we per dag de nieuwe, frisgroene vegetatie opkomen en vandaag vinden we op dit deel van de kwelder het schaarse Engels lepelblad.
Oeverzwaluwen
Op woensdag lijken de korte nachten gaan ons een beetje op te breken. We zijn steeds best tot laat bezig om alle gegevens uit te werken en de foto’s uit te zoeken. Beiden hebben we daardoor een wat kort lontje: krijg je dat automatisch als je vier weken met elkaar werkt en leeft zonder dat er andere mensen in je omgeving zijn, je naar je werk gaat en je op je fietsje nog even een boodschapje kunt doen? Maar er is hier zoveel moois: we ontdekken op de terugweg dat de oeverzwaluwen in een stijl stukje van de Stuifdijk hun nesten aan het bouwen zijn en het mooie weer brengt allemaal insecten en vlinders naar het eiland. Dat maakt het lontje meteen weer een stuk langer 😉
De zoveelste interessante vraag…
In het laatste deelgebied van ronde twee tellen we voornamelijk kleine mantelmeeuwen. Het bijzondere is dat na deze voltooide BMP-ronde de kleine mantelmeeuwen ineens ontzettend in de meerderheid zijn ten opzichte van de zilvermeeuwen. Terwijl ze tijdens de afgelopen hoogwatertelling (20 april) nog fifty-fifty vertegenwoordigd waren. Dat is weer een interessante vraag, de zoveelste van de week… Iedere dag observeren we dingen waarvan we ons afvragen hoe zit dat eigenlijk? Broeden bij bruine kiekendieven zowel vrouw als man, waarom blijven torenvalken zo lang op het eiland hangen terwijl er geen muizen voorkomen, zorgt het mannetje bergeend dat het vrouwtje zo veel mogelijk kan eten ten tijde van hoogwater en eet hij zelf pas als zij is uitgegeten?
Wolkenluchten en vogelwolken
Aan het einde van de week krijgen we gelukkig ook wat regen. Na een spectaculaire onweersshow, regent het een tijdje flink waardoor ook de zoetwatervoorraad in de drinkbakken rond het huis weer wat zijn aangevuld. We ruiken het frisse groen en het lijkt wel of alles in een nacht weer centimeters verder is uitgelopen. De appelboom in onze tuin staat nu prachtig in bloei! Koningsdag gaat hier eigenlijk volledig aan ons voorbij: geen Wilhelmus, vrijmarkt of oranje tompouces. In plaats daarvan kijken we naar de visdieven en noordse sterns die nu in veel hogere aantallen aanwezig zijn. En we zien de eerste dwergsterns. En als toetje, sluiten we de week af met een prachtig stille zee, in de avondzon blikkerende vogelgroepen en een al even mooie wolkenlucht.
Aaldrik Pot & Nicolette Branderhorst
Vogelwachters Rottumerplaat 2019
geef een reactie
Jan Willem
Heel fraai verhaal. Hopelijk nog genoeg brandhout ?
Vogelwachters Aaldrik en Nicolette
Dank Jan Willem! Vandaag weer een nieuw blog, geschreven bij de warme kachel ;-). En gelukkig hebben we nog een voorraadje om te stoken.
Joop van den Akker
Mooi jullie ups en downs te lezen……. Maar blijf vooral genieten van al dat moois!
Vogelwachters Aaldrik en Nicolette
Hartelijk dank Joop! We genieten hier volop!
jan nijland
IJskoude Noordenwind. Kort lontje.
Met genoegen komen de vrienden van Rottum jullie helpen. Nemen we gelijk een kok en verse groente mee. En kunnen in de tussentijd rotzooi op de stranden opruimen.
Vogelwachters Aaldrik en Nicolette
Dag Jan, gelukkig hebben we nog een volle voorraadkast, voldoende hout én hou ik (Nicolette) heel erg van koken dus we
wij houden het hier nog wel even uit met z’n beiden. 🙂
Ed
Schitterend om jullie ervaringen te volgen. Mooie beelden en eh… nog een ‘paar’ frisse dagen en dan zit de kou er hopelijk ook voor jullie op. Groet!
Roelie
Echt super leuk om de belevenissen van jullie te volgen.?
Meindert
Wat een prachtige foto van het wolkendek met op de achtergrond Schiermonikoog?
Vogelwachters Aaldrik en Nicolette
Ja, dat is inderdaad Schiermonnikoog. Goed gezien 😉