www.boswachtersblog.nl/ Rottum

Zeegras en strandbiet op Plaat

1 augustus 2016 Staatsbosbeheer in Rottum
Zeegras voor Rottumerplaat.

Zeegras voor Rottumerplaat.

Ellen Pont en Ron Mes bloggen in de negende vogelwachtersupdate van 2016 vanaf Rottumerplaat: 

“Bart Ebbinge en Doortje Ebbinge-Dalmeijer, de vaste vogelwachters van Staatsbosbeheer op Rottumerplaat, gingen dit seizoen ook af en toe naar de vaste wal. Ron en Ellen mochten vanaf 27 juni gedurende twee weken hun werkzaamheden waarnemen. Dat werk betrof onder andere het baby-spreekuur bij de meeuwen (zie vorig blog). Voor het spreekuur zat het weer niet altijd mee: het regende nogal eens. De kuikens zitten goed verstopt in het helmgras. Uit hun schuilplek gehaald zijn ze kwetsbaar voor de nattigheid, wat hun gezondheid niet ten goede komt. Bij nat weer wordt er dus geen babyspreekuur gehouden. De keren dat het meeuwenconsultatiebureau wel open was, constateerden we dat de aanwezige kuikens goed in gewicht toenamen.

Zeegras breidt zich uit
In vorige jaren werd op het wad pal onder Rottumerplaat een groeiplaats ontdekt van klein én groot zeegras. Dit jaar bleken de zeegrassen zich flink uitgebreid te hebben. Oude locaties van klein zeegras waren dichter bezet en we hebben vele nieuwe locaties ontdekt. Bijna alle locaties liggen op de modderige flank van de zogenaamde Slenk, de geul onder de Oostpunt. Het Klein zeegras groeit met worstelstokken in het wad en vormt zo kleine ‘plakkaten’ van 0,4 – 1,5 meter doorsnede. De uitbreidingen geven goede hoop voor het herstel van het zeegras in de Waddenzee. Vooral rotganzen zijn dol op zeegras. Het is leuk dat juist Bart (auteur van “De Rotgans”) en Doortje de terugkeer van het zeegras met ons samen hebben ontdekt.

Ten noorden van de oude stuifdijk liggen de zogenaamde Rifduinen. Deze nieuwe spontane duinen zijn opgebouwd met zand dat van de Westduinen is weggeslagen. Volop dynamiek dus in dit deel van de Waddenzee. Erosie aan de westkant en aangroei aan de noordkant. In de nieuwe duinen hebben we onder andere strandbiet gevonden. Ook een mooie ontdekking!”

Strandbiet gevonden!
Strandbiet gevonden!

Vogelwachters Ron Mes en Ellen Pont

reageren

geef een reactie

  • André Rijnbeek.
    8 augustus 2016 om 11:30

    Deze en andere werkzaamheden werden voorheen door vrijwilligers gedaan, en hiervoor was het aanspreken van de overheid niet/bepekt nodig. Ik neem ten minsten aan dat Staatsbosbeheer De overheid veel geld kost! Waarom geen vrijwilligers inschakelen, voor deze activiteiten (zoals voorheen. Op deze wijze wordt er een grotere betrokkenheid van de burgers gestimuleerd en heeft de overheid meer financiële ruimte de vervuilers op te pakken en te berechten. Want dat doen jullie niet op het eiland.
    André Rijnbeek, lid van de werkgroep Rottumeroog/plaat.

    • Staatsbosbeheer
      8 augustus 2016 om 15:32

      Onze vogelwachters zijn al decennia een soort betaalde vrijwilligers (hoe minimaal ook). Logisch ook, als je weet wat we voor inzet van ze vragen en welke functie-eisen we stellen. Ze doen heel belangrijk werk; dat mag best gewaardeerd worden. Overigens is toezicht één van de belangrijke taken van de vogelwachters en daar hoort ook het melden van bv. vervuiling en overtredingen van de vlieg- en vaarroutes bij. Als we vervolgens gegevens van de overtreders hebben, ontvangen zij gewoon een boete.

    • Staatsbosbeheer
      9 augustus 2016 om 09:24

      Nog even een aanvulling: het schoonmaken van het strand ivm de paraffinevervuiling is een specialistisch klusje en daarom gedaan door een professioneel bedrijf in opdracht van Rijkswaterstaat.

    • André Rijnbeek.
      9 augustus 2016 om 21:21

      Waar blijft het principe “de vervuiler betaald” Het zou Staatsbosbeheer of, en samen met Rijkswaterstaat, sieren als ze dit soort vervuiling aan de kaak stelt volgens “de vervuiler betaald” principe. Nu betaald de burger/belasting betaler !!! André Rijnbeek .

    • Staatsbosbeheer
      11 augustus 2016 om 10:56

      Ja dat doen we ook altijd (via het registratiesysteem van overtredingen), maar dan moet je wel weten wie de vervuiler is.

  • Piet van Noort
    1 augustus 2016 om 23:24

    Is er bekend wanneer er voor het eerst Zeegras rond Rottum is gevonden ?

  • André Rijnbeek.
    1 augustus 2016 om 22:04

    Gefeliciteerd Het is nu toch gelukt om op het laatste stukje Nederland over te leveren aan de Commercie.Vroeger werden de eilanden schoon gemaakt van de rommel van onze maatschappij.Nu wordt dit stukje natuur gebruikt om het bedrijfsleven te spekken. Toxopeus draait zich om in zijn graf. André Rijnbeek. Lid van de Vrienden van Rottumeroog en Rottumerplaat.
    Op Persoonlijke titel.

    • Staatsbosbeheer
      8 augustus 2016 om 10:05

      Hoe bedoelt u dit? Misschien even telefonisch contact? We hebben onlangs met man en macht de stranden van Rottumerplaat ontdaan van paraffine en ander afval.

  • Seagrass back in Dutch Wadden Sea | Dear Kitty. Some blog
    1 augustus 2016 om 18:12

    […] Seagrass on Dutch Rottum island: here. […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog