Vogelwachters dit seizoen veilig onder dak in Alaska-proof shelter
Als het weer meewerkt, plaatsen we op 14 en 15 maart in samenwerking met het duurzaam kledingbedrijf Blue Loop Originals (BLO) een nieuw tijdelijk onderkomen voor de vogelwachters op Rottumeroog. De shelter heeft de vorm van een iglo, meet ca. 30m2 en is in Alaska ontworpen en geproduceerd. Hij is op de ruigste plekken in de wereld en voor uiteenlopende doelen toegepast.
Het broedseizoen staat voor de deur op Rottumeroog en Rottumerplaat. Grote hoeveelheden sterns, lepelaars en eiders zoeken komende tijd een broedplekje. Beide eilanden zijn bij hoogwater ook belangrijke vluchtplaatsen voor bv. strandlopers en plevieren in de oostelijke Waddenzee. Tienduizenden vogels wachten hier op de volgende ‘gang’. Rust is in de periode april t/m augustus van levensbelang. Duo’s vogelwachters van Staatsbosbeheer zien hier op toe, en verdienen een veilig onderdak, beschermd tegen wind en water. Op ‘Plaat’ staat uiteraard nog een volwaardige woning; ‘Oog’ is sinds 2014 onbebouwd op een schuilhutje na.
Studenten ontwerpen mee
Vorig jaar hadden we in het broedseizoen twee expeditietenten op Rottumeroog geplaatst. Deze bleken een tikje te spartaans en niet goed bestand tegen de weersomstandigheden. Na de evaluatie van dit ‘Basecamp’ zijn we een samenwerking aangegaan met het bedrijf Blue Loop Originals en Universiteit Twente (UT). Arnold Mensinga van BLO: “Dertig masterstudenten Sustainable Building aan de UT hebben hun licht laten schijnen over een onderkomen in de toekomst. De uitkomsten vinden we verrassend bruikbaar en hebben ons geholpen om tot deze shelter-oplossing te komen. We hebben één student gevraagd om af te studeren op een ontwerp dat tot een zelfvoorzienend en duurzaam onderkomen moet leiden. De ervaringen van dit jaar helpen daar bij.”
De vogelwachtersshelter wordt op 14 maart naar Rottumeroog gevaren en vervolgens op een platform geplaatst. Hij wordt eenvoudig ingericht met een woon-werkruimte, keuken en 2 slaapplekken. De elektriciteit komt van 2 zonnepanelen en een accu. Die energievoorziening is voldoende voor de basisinstrumenten en –apparaten. Ik ben heel benieuwd naar de ervaringen van het eerste duo vogelwachters eind maart!
In deze tweedaagse operatie werken we nauw samen met BLO, de Waddenunit/EZ (schip MS Harder) en Rijkswaterstaat. Na 6 maanden halen we alles weer van het eiland, zonder een ecologische voetafdruk achter te laten.
Behalve op Rottumeroog en Rottumerplaat hebben wij ook vogelwachtersposten voor monitoring en toezicht op de eilanden Terschelling (2 op de Boschplaat), Texel (de Slufter), Engelsmanplaat. Deze zijn allemaal weer bemand vanaf eind maart.
Boswachter Jaap Kloosterhuis
geef een reactie
Basecamp 2.0 kan vogelwachters ontvangen | Staatsbosbeheer Rottum
[…] ik 2 weken geleden al schreef, hebben we op 14, 15 en 16 maart onder goede weersomstandigheden samen met het duurzaam […]
Hans Ebbinge
Bart, wat een mooie dag voor jou verjaardag.. Vandaag
Van Harte gefeliciteerd !!
Van je broer Hans.
greetvanwitsenburg@hotmail.com
janine wat een leuk initiatief.. moet je me op het volgend overleg wat meer over vertellen? hartelijke groet Greet uit Almeloooo
Jan Christiaan Kraster
Nu alleen nog een kolonie pinguins en een bontmuts voor de vogelwachters! Is alles compleet?
Staatsbosbeheer
Haha, wie weet met klimaatverandering…
Rottumeroog island birds and flowers | Dear Kitty. Some blog
[…] Update 2014: new hide on Rottumeroog. See also 2016 update, here. […]