Mythisch eiland vastgelegd in National Geographic
Deze week verschijnt het al eerder op dit blog aangekondigde National Geographic Magazine juni 2014 met een grootse fotoreportage over Rottumeroog. De bekende natuurfotograaf Jasper Doest heeft het eiland werkelijk schitterend in beeld gebracht. Door een intensieve samenwerking met ons kon Doest een jaar lang op Rottumeroog fotograferen.
Wij vertellen je als blogvolger niets nieuws als we zeggen dat Rottum een grote aantrekkingskracht heeft op mensen en media, zowel nationaal als internationaal. Om verstoring van de kwetsbare natuur tegen te gaan, zijn de eilanden en de directe omgeving niet vrij toegankelijk. Hierdoor heeft Rottumeroog een bijna mythische reputatie verworven. Doest is erin geslaagd om het ruige karakter van het eiland in elk van de vier seizoenen op schitterende wijze vast te leggen. In totaal verbleef Doest zo’n vijftig dagen en nachten op Rottumeroog, steeds begeleid door een boswachter of vogelwachter. “Juist door het ontbreken van mensen spreekt het eiland tot de verbeelding en krijgt je fantasie de vrije loop”, zegt Doest. “Een eiland van stilte in een drukke wereld, een stukje land waar wind en getij de scepter zwaaien en de leegte zich oneindig voor je lijkt uit te strekken.”
Na meer dan 1200uur, 50dagen, 13bezoeken nu 20 pagina's #Rottumeroog @staatsbosbeheer van mijn hand in @NatGeoNL pic.twitter.com/WCLbBlI2VG
— Jasper Doest (@DoestPhoto) May 22, 2014
Foto-expositie in Groningen: Expeditie mythisch Rottumeroog
De foto’s van Doest zijn vanaf 16 juni tevens in de openlucht te bewonderen. Op het voorplein van het NS Station Groningen organiseren National Geographic en Staatsbosbeheer dan een grote ‘foto-expeditie’, geheel gewijd aan Rottumeroog in het Werelderfgoed Waddenzee. De expositie loopt tot en met 27 juli.
Niet in de gelegenheid om het magazine in de kiosk te kopen, of de expositie te bezoeken? Op de website van National Geographic is een deel van de foto’s te zien. Daar kun je ook meediscussieren over de stelling: Rottumeroog moet aan het spel van de elementen worden overgelaten, zelfs als het daardoor volledig van de kaart wordt geveegd. Wat vind jij?
NB: De expositie is mede mogelijk gemaakt door: provincie Groningen, de Groningen City Club, gemeente Groningen, Stichting Vrienden van Rottumeroog en Rottumerplaat, de Waddenvereniging, Marketing Groningen, NS.
geef een reactie
Rottum island wildlife report | Dear Kitty. Some blog
[…] of butterflies. We found three species on the red list. On August 1, we found a new species for Rottumeroog: the silver-washed fritillary (red list status; extinct in the Netherlands). The Niobe fritillary, […]
billwyman2013
Bedankt voor deze berichtgeving. In eerste alinea storende fout “intenieve” samenwerking.
Verder spreken wij al jaren van Rottum t.w. het geheel van Rottumerplaat en Rottumeroog!
In deze mededeling bericht jij uitsluitend over Rottumeroog, terwijl ik toch aanneem dat Rottumerplaat ook mee doet (het minst bezochte eiland). Overigens gisteren lag het tijdschrift nog niet in de winkel (Bruna), maar het voorproefje op de site van National Geographic liegt er niet om. Overigens een paar decennia terug heb ik een groep van National Geographic begeleid naar Rottumeroog (heb foto van hen in tuin van Toxopeus). Toen zei medewerker van NG al dat de wereld van Rottum een plek verdiende in het magazine. Mooi dat Doest hiervoor heeft gezorgd!
Jorien Bakker
Waarschijnlijk heb je de NG nu al wel gezien. Het gaat in dit geval alleen om Rottumeroog. De iPad versie ook al gecheckt? Met muziek en zeegeluid!